/ - DRAGAN KOPRIVICA - FOTO: CDT
07/11/2023 u 09:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koprivica: Što prije pokrenuti promjenu izbornih pravila

Očekuje da nesređeni birački spisak, depolitizacija izborne administracije, uvođenje otvorenih lista, strani uticaji, dezinformacije i druge važne teme, nijesu preko noći postale nebitne za poslanike i poslanice Skupštine

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Skupštinu Crne Gore i sve poslaničke klubove koji je čine da u najkraćem roku pokrenu rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

- Pozivamo poslanike i poslanice i vlasti i opozicije da na konkretnom primjeru pokažu da se ne mire sa manjkavim i poludemokratskim izbornim procesima, već da im je prioritet izgradnja transparentnog, modernog i fer izbornog ambijenta koji predstavlja jaku osnovu za izgradnju ključnih demokratskih institucija. Budući da su političke opcije zastupljene u novom Parlamentu u dužem vremenskom periodu, a i u toku ovog izbornog procesa, ukazivale na potrebu za korekcijama i davale konkretne predloge za promjenu izbornog sistema i zakonodavstva smatramo da je pogodan politički trenutak za obnavljanje ovog procesa. Krah prethodnog pokušaja izborne reforme nas sve opominje na potrebu za istinskim dijalogom i traženjem kompromisa. U ovom kontekstu, zabrinjava nas činjenica da se u ekspozeu predsjednika Vlade, izborna reforma, izuzev dijela o finansiranju političkih subjekata, ni ne spominje. Ako uzmemo u obzir da o tome nije bilo riječi ni u govoru novoizabranog predsjednika Skupštine, s pravom se postavlja pitanje da li je koaliciona vlast odustala od ovih suštinski važnih promjena i onoga što je gorljivo zagovarala godinama unazad- naveo je Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a.

Očekuje da nesređeni birački spisak, depolitizacija izborne administracije, uvođenje otvorenih lista, strani uticaji, dezinformacije i druge važne teme, nijesu preko noći postale nebitne za poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore.

- Nadamo se da će nas budući potezi, prije svega predstavnika parlamentarne većine, razuvjeriti od našeg sadašnjeg utiska da su stavili, u svojim prvim nastupima, u drugi plan unapređenje ključnih demokratskih instrumenata i postulata. Zato je veoma važno što prije formirati Odbor za izbornu reformu i u okviru njega otvoriti pošten i otvoren politički dijalog, analizu svih spornih pitanja i iskrenu potragu za konsenzusom koji je u skladu sa međunarodnim izbornim standardima.Pored dogovora poslaničkih klubova o sastavu i pravilima funkcionisanja Odbora, vjerujemo da nikad nije bila važnija i njegova puna transparentnost i inkluzivnost kroz učešće stručnjaka i organizacija koje posjeduju ekspertizu iz ove oblasti- navodi se u saopštenju.

CDT je u publikaciji “35 preporuka za izbornu reformu”, koju smo objavili u julu ove godine, dao svoju viziju osnovnih pravaca za promjenu seta zakona koji se, na direktan ili indirektan način, tiču izbornog procesa.

- Te preporuke su proizvod višedecenijskog rada naše organizacije na projektima posmatranja izbora u Crnoj Gori, ali i našeg iskustva u radu odbora za izbornu reformu koji su formirani 2013, 2018. i 2021. godine, a u kojima smo bili članovi bez prava glasa, kao jedina organizacija civilnog društva koja je konstantno bila dio tog procesa. Smatramo da je krajnje vrijeme da se makar dio tih preporuka i usvoji. U novim političkim okolnostima morala bi postojati i politička potreba i politička volja svih relevantnih subjekata koji su zastupljeni u Skupštini Crne Gore da se ovaj proces konačno finalizira. Potrebno je blagovremeno ispuniti ovu važnu potrebu i važan uslov demokratizacije našeg društva, ali i obavezu na našem putu ka Evropskoj uniji. Nije ništa manje važno i ispunjenje javnih obećanja koja su politički subjekti davali građanima u dužem vremenskom periodu- zaključuju saopštenjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 17:42