polaganje vijenaca / Željko Šapurić
13/07/2023 u 11:14 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovačević položio vijenac na spomenik kralju Nikoli, Vuković na spomenik Ljubu Čupiću

Polaganju vijenca prisustvovao je i potpredsjednik Opštine Nikšić Zoran Tomić

Povodom 13. jula, Dana državnosti na nikšićkom Trgu Slobode, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević položio je vijenac na spomenik kralja Nikole i ovom prilikom podsjetio na istorijski značaj ovog datuma.

- Dan državnosti odnosi se na dva bitna datuma u našoj istoriji, 13. jul 1878. godine kada je Crna Gora stekla međunarodno priznanje, i nakon rata i ustanka srpskog naroda u Hercegovini dobila i teritorijalno proširenje na Nikšić koji je kao deo Hercegovine zvanično postao deo Knjaževine Crne Gore, a svi znamo koliko je tadašnji knjaz Nikola, a docnije kralj imao naklonosti prema Nikšiću kao gradu, njegovom razvoju i napretku, te danas vijenac polažemo upravo na spomenik kralja Nikole. Drugi datum jeste 13. jul 1941. godine i opšti narodni ustanak protiv fašističkih okupatora i njegovih saradnika. Taj datum je jedan od najsvetlijih primjera ustanka u Evropi jer ima opšti narodni karakter a dan prije toga na Cetinju se održavala petrovdanska skupština koja je proklamovala sve one vrijednosti i principe koji se danas koriste kao argumentacija i protiv mene lično i protiv nekih mojih istomišljenika - istakao je Kovačević.

Polaganju vijenca prisustvovao je i potpredsjednik Opštine Nikšić Zoran Tomić.

Kovačević je ovom prilikom pomenuo i značaj ličnog čina hrabrosti princa Mihajla Petrovića, unuka kralja Nikole koji je u vrijeme ustanka odbio u fašističke Italije i od svije tetke Jelene Savojske da ponese krunu nezavisne Crne Gore koja bi bila pod patronatom fašističke Italije koja je proglašena 12. jula 1941. godine.

image

polaganje vijenaca

- ŽELJKO ŠAPURIć

Povodom 13. jula, Dana državnosti predsjednik SO Nikšić položio je vijenac na spomenik Ljuba Čupića na nikšićkom Trgu slobode.

- Crna Gora je na današnji dan 1878. godine dobila pravno priznanje da smo 13. jula 1941. godine podigli antifašistički ustanak kojim se i dan danas dive narodi širom svijeta i širom Evrope - kazao je Vuković.

Vuković je ovom prilikom poželio da zajedno kroz princip vladavine prava i jednakosti gradimo našu zemlju jer je to jedini garant prosperiteta.

- Kroz zajedništvo i jačanje suživota treba da se trudimo da Crna Gora dostigne standarde i da što u skorijem periodu postane članica EU - dodao je Vuković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:23