Mirza Krnić / - PREOKRET
04/07/2024 u 11:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Krnić: Preokrenuti odnos prema zanatstvu

Ministartsvo ekonomskog razvoja je za samo jedan dan privremeno zatvorilo Program za razvoj i promociju zanatstva za 2024. godinu usljed dostizanja limita opredijeljenih budžetskih sredstava koja su iznosila 200.000 eura.

- Javnosti radi, Javni poziv za učešće u postupku dodjele sredstva kroz Program za razvoj i promociju zanatstva za 2024. godinu je objavljen na sajtu Ministarstva 29.04.2024. godine u 09:07, a samo dan kasnije 30.04.2024. godine u 07:45 na istom sajtu je objavljeno je taj progam privremeno zatvoren usljed odstizanja limita opredijeljenih bužetskih sredstava. Preciznije rečeno, zanatlije su mogle da pokušaju da dobiju podsticaj puna 22 sata i 38 minuta -  saopštio je Mirze Krnića iz Preokreta.

Postavlja se osnovno pitanje šta je razlog ovakvom ponašanju: neznanje, nepoštovanje zanatlija ili nešto treće što bi bio posao za nadležno tužilaštvo.

- Usporedbe radi, mi smo prethodne godine uvezli obuće 52,8 miliona eura – 264 puta više od onog što Ministarstvo smatra da je dovoljno za podsticaj razvoja zanatstva, a raznih gotovih proizvoda preko 158,7 miliona eura, što je skoro 800 puta više od onoga što je Ministarstvo opredijelilo da bi cio jedan sektor koji bi mogao smanjiti i ove stavke u uvozu trebalo dobiti od države kao podsticajnu mjeru razvoja - ističe Krnić.

Oba ova podatka: i javni poziv koji faktički traje jedan dan i iznos koji jedva da bi bio dovoljan da se pomognu par zanatskih radionica govori da vlast ne zanima zanatstvo, još manje njegov razvoj, a najmanje zanatlije, a građani za posljedicu imaju činjenicu da kada im je potrebna i najmanja opravka ili zanatski rad, da moraju čekati sedmicama ili mjesecima na raspoloživog zanatliju, kojih je nedovoljno zbog ukupno lošeg ambijenta koji se akumulira više od tri decenije, a što nastavlja po inerciji i aktuelno državno rukovodstvo.

- Potrebno je hitno promijeniti i ovakav pristup i ovakvo ignorantsko ponašanje nadležnih prema zanatstvu i zanatlijama kako bismo imali realno efikasniju i funkcionalniju ekonomiju, a u kojoj bi zanatstvo imalo ulogu koju ima u najrazvijenijim zemljama, jer razvijene privrede i ekonomije uopšte bez ovog segmenta privrede nije ni moguće imati - saopštio je Mirza Krnić iz Preokreta.

 

Zanatlijama iz gradske kase 20.000

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 11:15