/ FOTO: LAZAR RUŽIĆ
07/09/2023 u 08:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lekić: Brine međunarodni upliv oko formiranja vlade

To nije ozbiljno, to stvara utisak zemlje koja je državno nedonošče. Ima zabrinjavajućih elemenata, naročito oko tog upliva, kazao je Lekić

Predsjednik DEMOS-a i doskorašnji predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić kaže da u dosadašnjim pregovorima oko formiranja vlade ima zabrinjavajućih elemenata naročito oko međunarodnog upliva, ali kako dodaje, želi da vjeruje da će vlada biti formirana.

- Ja želim da vjerujem da se radi o greškama u koracima i da će doći do rezultata- kazao je Lekić u Jutarnjem programu TVCG.

On ističe neke izjave političara koje smo čuli ovih dana. Tu je naveo poruke iz PES-a čiji funkcioneri kažu da međunarodna zajednica ne želi GP URA u budućoj Vladi, dok lider URE Dritan Abazović kaže da ih strani partneri mole da budu dio izvršne vlasti.

- To nije ozbiljno, to stvara utisak zemlje koja je državno nedonošče. Ima zabrinjavajućih elemenata, naročito oko tog upliva- kazao je Lekić.

- Zabrinjava ta situacija u kontekstu ove vlade. Neozbiljno je, nedgovorno je, blamaža je države da se ubacuju takvi elementi kao što je “rekli su partneri da ovaj može, onaj ne može, a nekog trećeg mole” to je ozbiljan problem- kazao je Lekić.

A brine i to što Crna Gora oko godinu nema ministra vanjskih poslova. To je važno i za imenovanje ambasadora, jer Crna Gora trenutno ima ambasadore na samo jedanaest adresa u svijetu, dok je otpravnici poslova predstavljaju na dvaput više - dvadeset dvije.

- U nekim državama su diplomate strogo karjerne bez političara, dok u drugim to nije slučaj. Nekada je diplomatija oštećena ulaskom političara, a nekada je i osnažena- naveo je Lekić.

Mediji su ranije objavili nezvanična saznanja da će Nebojša Rodić biti novi ambasador Srbije u Crnoj Gori.

To što je Rodiće bio i šef BIA, kako kaže Lekić, nije ni preporuka, ali ga ne treba zbog toga ni diskvalifikovati.

-Taj podatak ne znači po sebi nešto, suština je da vidimo koliko će odnosi država da se normalizuju i da vidimo koliko je kompetentan- kazao je Lekić.

Naredni potez je, kako kaže, da Crna Gora imenuje kvalitetnog ambasadora u Beogradu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:18