/ - IGOR SLJIVANCANIN
17/05/2022 u 16:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лекић: Црна Гора као чланица НАТО савеза и будућа чланица ЕУ помно прати ситуацију у Украјини

Важно је пажљиво размотрити све политичке и сигурносне аспекте које су директно детермисани актуеним дешавањима, наводи он

У контексту актуелног захтјева Републике Финске за улазак у НАТО, који је наишао је на готово општи консензус у друштву, умногоме олакшава убрзо доношење формално-правне одлуке у финском парламенту када је у питању приступање механизму колективног система безбједности”, истакао је амбасадор Финске Нј.Е. Кимо Лахдевирта (Киммо Лäхдевирта) на састанку са предсједником Одбора за међународне односе и исељенике Миодрагом Лекићем.

-Црна Гора као чланица НАТО савеза и будућа чланица ЕУ помно прати ситуацију у Украјини, те све политичке, економске и безбједносне импликације које из тога проистичу, те у складу са тим, јединствена иницијатива Финске за улазак у ову војну алијансу актуелизује сложено питање безбједносног пејзажа не само у тој држави, већ и знатно шире. Сходно томе, важно је пажљиво размотрити све политичке и сигурносне аспекте које су директно детермисани актуеним дешавањима, чиме се дугорочно поспјешује повјерење као предуслов општег просперитета и трајног мира- навео је предсједник Одбора за међународне односе и исељенике Миодраг Лекић.

-Јасан и препознатљив напредак Црне Горе када је у питању остваривање реалних претпоставки за чланство у породицу најјразвијенијих земаља Европе, гарантује и напредак региона, те сходно томе, интеграција осталих земаља Западног Балкана у Европску унију представља потврду опредјељења ка заједничким вриједностима који у коначном чине Европу уједињеном и хомогеном. Такође, учлањење Финске у НАТО, подразумијева јачање комплетаног одбрамбеног система сјеверног дијела Европе, чиме се врши консолидација политичке и безбједносне структуре читавог континента- нагласио је амбасадор Финске, Нј.Е. Кимо Лахдевирта.

Саговорници су сагласни да двије пријатељске државе, поред унутрашњих и вањских изазова, настављају одржавати праксу добре политичке комуникације, са посебним акцентом на парламентарну дипломатију, што директно подстиче боље разумијевање међусобних потреба које води до снажења билатералних односа и уопште стабилности региона у којима се налазе Црна Гора и Финска. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:50