Miodrag Lekić / - FOTO: LAZAR RUžIć
27/08/2023 u 13:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lekić: Nastavak nedorasle državne politike donio blokadu EU integracija

Postoji opomenjujuće iskustvo tokom tri godine, što zbog nedoraslosti pojedinaca i političkih grupa, što zbog sve prisutnije tendencije da je prevarantska praksa obrazac moderne politike, ocijenio je lider DEMOS-a

Predsjednik DEMOS-a i doskorašnji predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić rekao je u razgovoru za Portal RTCG da krupna posljedica nastavka nedorasle državne politike jeste blokada evropskih integracija. Lekić je govorio o formiranju nove vlade, posljedicama i dobrim efektima koje taj proces može donijeti.

- Kako ocjenjujete tok sastavljanja vlade i nemale kontraverze pa i tenzije koje su se podigle u dosadašnjem procesu?

Duh saradnje i širokog konsenzusa mora da postoji u pluralistickim demokratijama. Ali ne i po cijenu sastavljanja vlade suprotno pokrenutoj i dominantnoj društvenoj energiji i izbornim rezultatima. Jedno i drugo su izražavali zahtjev za raskidom sa koruptivno mafiokratskim sistemom i njihovim personalnim i partijskim nosiocima.

Drugim rječima postoji opomenjujuće iskustvo tokom tri godine, što zbog nedoraslosti pojedinaca i političkih grupa, što zbog sve prisutnije tendencije da je prevarantska praksa obrazac moderne politike. To je u određenoj mjeri ispoljeno i prilikom sastavljanja 42 i 43 vlade kada je izigrana volja građana. A potencijalne posljedice svega toga su mnogostruke.

Počev od nedemontiranja koruopcionaškog sistema u kojem su najvažniji segmenti vlast i mafija - što je sada i sa nadležnih međunarodnih instanci potvrđeno-ostvarili idealnu saradnju i bili stub sistema. Takođe krupna posljedica nastavka nedorasle državne politike jeste i dalja blokada evropskih integracija.

- S druge strane čuju se i promjedbe upravo upliva međunarodnih faktora? Kako to objasniti sa prethodnom konstatacijom o blokadi evropskih integracija?

Treba razlikovati uticaj EU koji je, i dalje to smatram, korisnim za nas, dakle na planu usvajanja evropskih standarda i izgradnje pravne države, od drugih međunarodnih uticaja ovdje. Zapravo radi se o uticajima koji više liče na mešetarsko djelovanje službi i pojedinaca pokridveno opštim frazama o demokratije, pa i tragikomičnim nastupom pedagoške političke edukacije Crne Gore, nažalost sa rezultatima dalje haotizacije u našoj zemlji. Čak i odbrane nosilaca prethodnog autokratsko korupcionakog sistema.

- Mislite i na predstavnike zemalja EU?

Moguće djelovanje odeđenih predstavnika država EU, i to ne primarno u okviru politike Evropske unije, već u drugim formatima, pa i parcijalnim interesima je druga još komleksnija, ipak vidljiva tema.

U svakom slučaju međunarodni uplivi, njihov prostor djelovanja, ponekad i na štetu Crne Gore, će zavisiti od nas ovdje. Najviše od onih koji vode državu. Držanje do dostojanstva zemlje i primarno njenih interesa nije u suprotnosti sa imperativom saradnje sa svijetom. Posebno sa saveznicima koji poštuju državu Crnu Goru i doprinose njenoj stabilosti i progresu.

- Vi ste nedavno imali određeno iskustvo sastavljanja vlade u statusu mandatara. Da li bi mogli uporediti dva procesa?

Određene razlike postoje i političkim kontekstima.

Dobivši i formalno povjerenje većine i parlamentu za sastavljanje vlade pokušao sam sa se javno odgovorno odnesem. I uprkos opstrukcijama šefa autoritarno - korupiranog sistema koji je obavljao i funkciju predsjednika države.

Tada sam javno proklamovao dva principa - prvi," ili će vlada biti ozbiljna ili je neće biti". I drugi- "da će se vlada sastavljati isključivo na bazi demokratskih principa, odnosno ustava Crne Gore i bez miješanja sa strane". Za očekivati je da se sada nova vlada neće sastavljati po suprotnom principu - ili će biti neozbiljna ili je neće biti, i sa odlučujućim stranim uticajem.

- Kakav će po vama biti ishod sastavljanja vlade?

Uprkos zabrinjavajućim tendencijama, još je, po svemu sudeći, mnogo toga otvoreno. Mislim da u PES-u ima ozbiljnih, politički obrazovanih osoba, koji bi mogli doprinjeti javno odgovornom i demokratskom vođenju procesa formiranja vlade. Dakle, ostaje da se vidi dalji nastavak koji bi morao voditi što bržem i na volji građana formiranju vlade. U protivnom čeka nas nestabilnost, dalja haotizacija društva sa svim posljedicama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:07