/ LAZAR RUZIC
22/09/2022 u 20:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lekić: Većina od prije dvije godine se obnavlja uz sve porođajne muke

Lider Demosa je naveo da je sticajem okolnosti kandidat za mandatara i to mi je stvorilo veliku odgovornost

Lider Demosa Miodrag Lekić naveo je da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u ovom trenutku ima svoje ciljeve i da ga "ne zanima opšti interes izlaženja iz krize". Lekić je to kazao TV Vijesti, ističući da je jedan od ciljeva da se anulira rezultat od prije dvije godine.

- Da se kreće nešto iznova u nekakvom nestabilnom sistemu, gdje bi on bio arbitar, zaključio je Lekić.

On je naveo da je sticajem okolnosti kandidat za mandatara i to mi je stvorilo veliku odgovornost.

- Zaključio sam da nemam pravo da od ovoga odustajem. Mislim da je predsjednik države zaobišao procedure i oni očigledno imaju neku motivaciju, prezentovao se kao čovjek jedne strane, svojih grupa, rekao je Lekić.

Istakao je da se većina od prije dvije godine, može obnoviti.

- Sada se i obnavlja uz sve porođajne muke. Otvoren je prostor za rehabilitaciju poraženog režima umjesto da se dolazi do rezultata i krene na promjenu sistema, naglasio je Lekić, dodajući da se od 30. avgusta 2020. godine krenulo bez rezona demokratije i načina funkcionisanja umjesto da se gradi povjerenje u toj parlamentarnoj većini.

Kako je naveo, umjesto da se napravi metod rada između vlade i parlamentarne većine, izostao je i napravljen je eksperiment sa ulaženjem DPS-a.

Ako vlada bude formirana, Lekić je naveo da će se založiti da se u jednom periodu ide u radikanu mjeru, kreiranje zakona i propisa koji bi zabranio da predstavnici političkih partija mogu da se zaposle u državnim preduzećima i institucijama.

- I kada dođe do kriza vlada imamo administraciju koja je nepolitična, stručna i koja vodi državu ne osjeti se duboka kriza u periodu tranzicije, rekao je Lekić.

Naveo je i to da je Ustav "pun praznina", pa se često uzimaju analogije koje nijesu pouzdane i svako vadi što mu odgovara.

- Da se diksvalifikuje Skupština, da se izbaci iz igre i napravi sporednom, ne poštujući princip podjele vlasti. Skupština nije samo fabrika zakona, ona je najviše političko tijelo, naveo je Lekić.

Saglasan je da su građani očekivali mnogo više od prethodne dvije vlade, dodajući: "Znamo kako su formirane - jedna pod crkvenim, a druga pod međunarodnim uticajma" .

Ustav ne predviđa potpise podrške mandataru za sastav vlade, istakao je Lekić.

- Dopisivanje traje već duže. Prvi dokument koji je 2. septembra usvojila parlamentarna većina bio je politički sporazum. Famozni potpisi pali su 10. septembra, u tom periodu se piše predsjedniku države i on je banalizovao to toliko da je ispalo da ništa ne zna šta se dešava i da je čuo neku svađu. Imamo dvije mogućnosti da idemo notarskim principom ili ponašati se ozbiljno prema Ustavu da se traži rješenje. On nije tražio rješenje, priželjkivao je ovo sve, to je očigledno. Da nastavi ova Vlada, da se diskvalifikuje parlament i da on ostane jedina institucija, dodao je lider Demosa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 06:03