Andrija Mandić / - DAN
08/02/2024 u 14:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mandić: Dobra prilika da Marković ponovo otvori slučaj ubistva Pavla Bulatovića

Predsjednik Skupštine pozitivno je ocijenio rad Vlade u prvih 100 dana, a kada je u pitanju rekonstrukcija Vlade očekuje da se ispoštuje koalicioni sporazum u kome piše da će najkasnije do oktobra to biti završeno

Sada je dobra prilika da vrhovni državni tužilac Milorad Marković ponovno otvori slučaj ubistva saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića, jer ima mnogo svjedoka - a čovjek koji je bio zajedno sa pokojnim ministrom Bulatovićem nije saslušan nijednom u svojstvu svjedoka, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić u izjavi za medije nakon svečane sjednice povodom proslave Dana opštine Zeta.

- On je lice koje je moglo da možda da neke bliže informacije, naveoje Mandić.

Kazao je da je tih godina bilo strašno u našoj državi, jer je organizovana kriminalna grupa, koja je imala svoju političku podršku i svoje političke favorite, uklanjala sve one koji su im stajali na putu.

- Nezavisno od toga da li se radilo o ministrima, političarima, novinarima... Ali ubistvo ministra Pavla Bulatovića i ubistvo vlasnika i direktora dana Duška Jovanovića, ostali su težak teret na savjesti Crne Gore i na savjesti pravosuđa i onih koji su trebali  u bezbjednosnom sektoru da odrade taj posao na kvalitetan način, naveo je Mandić.

Osvrćući se na rad Vlade u prvih 100 dana, kazao je da može pozitivno da ga ocijeni.

- A posebno kada razgovaram sa ljudima kojima su se promijenila primanja, mislim na naše penzionere, mislim na sve one kategorije društva koje osjećaju boljitak, naveo je on.

Dodaje da je u procesu evropskih integracija nesumljivo da je Vlada napravila velike iskorake.

- Sada dolazi vrijeme kada treba da privučemo investitore kako bi raspolagali što je moguće većim novcem u budžetu Crne Gore, ali svakako i da otvorimo nova radna mjesta. Ja vjerujem da će premijer i ministri koji vode ključne resore, zajedno i uz pomoć Parlamenta, uspjeti da odgovore tom zadatku. Cilj je da Crna Gora bude uspješna priča u regionu, da obezbijedimo na prvom mjestu mir i stabilnost, naveo je Mandić.

Rekonstrukcija Vlade najkasnije do oktobra

Po pitanju rekonstrukcije Vlade, očekuje da se ispoštuje koalicioni sporazum u kome piše da će najkasnije za godinu (oktobar 2024.) to biti završeno.

- Premijer je predložio faznu rekonstrukciju gdje bi jedan dio realizovali što prije a drugi dio nakon ljeta. Ne vidim razlog zašto se ne bi taj cijeli proces završio prije ljeta, ali to je na premijeru, naveo je Mandić.

U odnosu na imenovanja ambasadora, kazao je da sve što je u funkciji popravljanja naše ekonomske situacije i položaja Crne Gore, treba što prije odraditi.

- Mi u većini važnijih država za Crnu Goru nemamo ambasadore, taj posao bi trebalo odraditi što prije. To treba da budu ljudi koji su sposobni, koji mogu da odgovore zadatku koji će se nalaziti na tim važnim pozicijama. Ali to je procedura gdje su uključeni i skupštinski odbori, Skupština, i Vlada i predsjednik Crne Gore u konačnom. Tako da je to jedan proces koji treba da se realizuje u narednih par mjeseci, kazao je Mandić.

U ponedjeljak sjednica Odbora za reformu izbornog zakonodavstva

Mandić je saopštio da će 12. februara biti sjednica Odbora za reformu izbornog zakonodavstva i na toj sjednici će se raspravljati o birаčkom spisku.

- Problem moramo da riješimo, mi smo to i krajem decembra jasno saopštili, da će biti održana redovna sjednica ako ne bude dogovora u okviru Odbora i da ćemo dobiti zakon koji treba da nam riješi problem Šavnika. Taj problem koji se pojavio u Ševniku, to nije problem samo jedne opštine. Mi uskoro imamo lokalne izbore i u drugim opštinama. I ako se neko od učesnika izbora opredijeli da radi ovo što se radi u Šavniku, da upisuje ljude koji nemaju pravo da glasaju, da imaju otpor, oni koji žele poštene izbore, onda ćemo onda čitavu Crnu Goru pretvoriti u jedan debatni klub, odnosno storićemo situaciju da se ne mogu nigdje održati izbore, naveo je Mandić.

Dodao je da nije Zakon o biračkom spisku, zakon koji se donosi samo zbog biračkog spiska.

- To je zakon koji treba da reguliše tu materiju kako bi mogli da održimo izbore i da znamo da smo dobili rezultate na izborima koji odgovaraju stvarnoj volji građana koji žive i koji imaju pravo glasa na toj teritoriji ili u toj lokalnoj zajednici, zaključio je Mandić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 18:44