FOTO: Andrija Mandić / - FOTO: ANDRIJA MANDIć
26/09/2024 u 10:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mandić održao izlaganje na temu „Klimatske promjene – ekonomska prilika za male države?“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić održao je danas, tokom 17. Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih zemalja, izlaganje na temu „Klimatske promjene – ekonomska prilika za male države?”

Predsjednik je saopštio da klimatske promjene danas predstavljaju jedan od najozbiljnijih globalnih izazova s kojima se suočavamo, te da Crna Gora, kao mala zemlja, osjeća efekte ovih promjena kroz promjene vremenskih obrazaca, česte suše, poplave i druge nepogode koje utiču na naše ključne ekonomske sektore, uključujući turizam, poljoprivredu i energetiku.

- Upravo zbog ovih izazova, Crna Gora je odlučna da unaprijedi svoj odgovor na klimatske promjene, kroz konkretne mjere. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) igra ključnu ulogu u ovom procesu, jer je energetski sektor jedan od glavnih stubova naše ekonomije, ali i ključna poluga za borbu protiv klimatskih promjena. EPCG je u posljednjih nekoliko godina preduzela značajne korake ka transformaciji našeg energetskog sektora. Glavni fokus je stavljen na razvoj obnovljivih izvora energije, jer naša zemlja predstavlja neopisivo bogatstvo za proizvodnju električne energije. Posebno bih istakao napore koji se odnose na izgradnju novih solarnih elektrana u vidu projekta „Solari“, vjetroelektrana Gvozd 1 i Gvozd 2, kao i na planove za modernizaciju postojećih energetskih kapaciteta, prije svega prve hidroelektrane u našoj zemlji – Perućice kroz novi osmi agregat, kako bi se povećala njihova energetska efikasnost.“ – istakao je predsjednik tokom izlaganja.

Mandić je dodao da je EPCG kroz projekat Solari realizovala jednu inovativnu i vizionarsku politiku „proizvodi gdje trošiš“, koja je omogućila građanima da postanu proizvođači i na taj način zarade od proizvodnje električne energije na solarnim elektranama koje su postavljene na njihovim kućama,. Takođe, projekti postavljanja solarnih panela na krovove državnih institucija, javnih preduzeća, ali i brojnih neobradivih predjela kojih procentualno ima izuzetno mnogo, posebno u centralnoj regiji Crne Gore, su početak šireg nacionalnog programa ulaganja u zelenu energiju.

- Što se tiče zakonodavnog okvira, Parlament Crne Gore već je usvojio niz zakona koji regulišu zaštitu životne sredine i podstiču korišćenje obnovljivih izvora energije. Naš cilj je da nastavimo sa unapređivanjem zakonodavstva u skladu sa evropskim standardima, jer klimatske promjene ne poznaju granice i zahtijevaju globalni, ali i lokalni odgovor– zaključio je predsjednik Mandić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 10:45