ЗОРАН МИКИЋ / -ФОТО: ГП УРА
18/02/2022 u 17:41 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мањинска влада прије свих чека СНП

-У преговорима је учествовало 70 од 81 посланика у црногорском парламенту. Очекујемо да се о овоме изјасне наше колеге, прије свега колеге из Социјалистичке народне партије (СНП), који наредних дана треба да одрже главни одбор партије - каже извршни директор Грађанског покрета УРА Зоран Микић

Планирано је да нова, мањинска Влада има 16 или 18 министарстава, да се издвоји Министарство европских послова, да се Министарство просвјете, науке, културе и спорта подијели на два или три ресора, да се опет подијели социјала од финансија, јер се спојено показало нефункционалим у претходном периоду. Будућа влада ће највјероватније имати три потпредсједника, казао је у разговору за "Дан" извршни директор Грађанског покрета УРА Зоран Микић.

Истакао је да је завршен први круг консултација око програмских приоритета рада владе, а задњих пар дана су отворени разговори око структуре владе и самих конкретних рјешења.

– Задовољни смо динамиком. У преговорима је учествовало 70 од 81 посланика у црногорском парламенту. Очекујемо да се о овоме изјасне наше колеге, прије свега колеге из Социјалистичке народне партије (СНП), који наредних дана треба да одрже главни одбор партије. Што се тиче програмских принципа рада владе, мислим да смо доста приближили ставове. Нама је важно да се убрзају реформе на путу ка Европској унији, да се обнове преговори, којих у претходном периоду није било у већини министарстава. Као што сам већ напоменуо, у структури владе ће се поново увести Министарство европских послова, који би дали на значају динамици преговора и убрзању реформи на путу ка Европској унији (ЕУ), тако да је идеја да се убрза питање преговора са Европском унијом – навео је Микић.

Један од приоритета закон о поријеклу имовине

Микић каже и да, имајући у виду да се приближава туристичка сезона, један од приоритета је и припрема предстојеће љетње сезоне како бисмо у њу ушли спремни.

– Свакако, високо на агенди приоритета је и закон о поријеклу имовине. Мислим да ће тај закон у парламенту добити подршку, вјероватно и већу од оне коју ће имати будућа мањинска влада. То би требало да се ријеши у прва два мјесеца рада Владе – истиче наш саговорник.

Додао је је једно од питања које морају рјешавати и деблокада правосудног система.

– Морамо видјети можемо ли постићи консензус унутар парламента, да се изабере нови врховни државни тужилац у пуном мандату, као и троје судија Уставног суда, који тренутно недостају, да се отвори прича око судског савјета. Такође, надамо се да ће се блокада и в.д. стање у правосуђу које, траје претходних пар година напокон завршити, те да ћемо добити људе који ће радити у пуном мандату. Такође је приоритет да се ствари које оптерећују ово друштво ставе ад акта, а једна од њих је наравно потписивање Темељног уговора. Морају се регулисати односи са свим вјерским заједницама укључујући и тај тренутно отворени однос са Српском православном црквом – казао је наш саговорник.

image

Дритан Абазовић и Владимир Јоковић

Састанак Јоковића и Абазовића

Лидери Социjалистичке народне партиjе (СНП) Владимир Jоковић и Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић јуче су имали консултациjе у вези са кадровским рjешењима и структури будуће владе, потврђено је из УРА -е за "Дан".

Претходних дана представници ГП УРА одржали су састанке са представницима СНП-а, Социjалдемократске партиjе (СДП), Социjалдемократама Црне Горе (СД), представницима мањинских странака...

Прокоментарисао је и став посланице Социјалдемократске партије (СДП), Драгиње Вуксановић Станковић да СДП одбацује предлоге и најаве да могућа мањинска влада треба да се бави темама као што је Темељни уговор, попис или врло сумњиве регионалне иницијативе као што је Опен Балкан.

– Разумијем да они имају потребу да подижу свој рејтинг и помињу ствари које додатно дијеле и поларизују црногорско друштво. Нама је циљ да се ријеше отворена питања која у овом тренутку постоје, а једно од тих питања је и питање са Српском православном црквом. Све вјерске заједнице треба да имају равноправан положај – казао је Микић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 20:24