/ - MANS/ FACEBOOK
28/05/2024 u 12:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MANS: Nezakonite donacije listi "Budva naš grad – Nikola Jovanović"

Izborna lista “Budva naš grad - Nikola Jovanović” primila je donaciju vrijednu 1000 eura od pravnog lica koje sa Opštinom Budva ima aktivan ugovorni odnos, što predstavlja kršenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopšteno je iz MANS-a.

Prema navodima MANS-a, donaciju za ovu izbornu listu je u vidu usluge obezbijedila budvanska kompanija “Mediteran Express” koja je registrovana za obavljanje djelatnosi gradskog i prigradskog prevoza putnika.

Pavićević: Jovanović stvarni pobjednik u Budvi, rezultat PES-a katastrofalan

- Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u članu 33, stav pet, propisuje da “pravna lica, privredna društva i preduzetnici i sa njima povezana pravna i fizička lica, koji su, na osnovu ugovora sa nadležnim organima, u skladu sa zakonom, vršili poslove od javnog interesa ili su zaključili ugovor u postupku javnih nabavki, u periodu od dvije godine koji prethodi zaključivanju ugovora, za vrijeme trajanja tog poslovnog odnosa, kao i dvije godine nakon prestanka tog poslovnog odnosa, ne mogu davati priloge političkim subjektima. U aprilu prošle godine, Skupština Opštine Budva je donijela Odluku o davanju saglasnosti kompaniji “Mediteran Express” za produženje obavljanja djelatnosti prevoza putnika, učenika i penzionera u linijskom, gradskom i prigradskom saobraćaju. Odluku je potpisao Nikola Jovanović, predsjednik Skupštine Opštine, i nosilac liste “Budva naš grad” koju je ta kompanija pomogla tokom upravo završenih izbora u Budvi - pojašnjavaju u saopštenju.

Dodaju da "odlukom koju je usvojila Skupština, a potpisao Nikola Jovanović je toj kompaniji omogućen nastavak djelatnosti prevoza putnika do, kako se navodi u odluci, okončanja Konkursa o dodjeli linija za prevoz putnika, a najkasnije do 31. decembra prošle godine".

- Ipak 29. decembra 2023. godine, Skupština usvaja novu odluku kojom produžava pomenutu saglasnost do okončanja Konkursa za dodjelu linija. Podaci o ovom poslu govore da je Opština Budva sa vlasnicima kompanije “Mediteran Express” krajem 2018. godine zaključila ugovor o dodjeli linija za javni prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju, a početkom 2019. godine još jedan koji se odnosio na prevoz učenika i penzionera. Ova kompanija je tokom prošle godine ostvarila prihod od oko dva miliona euta, dok je neto rezultat iznosio oko 140 hiljada eura - naveli su iz MANS-a u saopštenju.

Prema njihovim informacijama, kompanija “Mediteran Express” je u vlasništvu braće Dokić iz Budve, čija majka, Jasna Dokić je duže vrijeme bila na čelu više budvanskih javnih preduzeća, a krajem marta ove godine imenovana je za potpredsjednicu Opštine Budva.

- Osim preko kompanije, Dokići su izbornu listu Nikole Jovanovića podržali i lično, pa se tako u izvještaju o prilozima u kampanji bilježi donacija Jasne Dokić u vidu usluge, ukupne vrijednosti od 500 eura Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje kaznu za kršenje člana 33 koji se odnosi na zabranu finansiranja i to kroz plaćanje prekršajne kazne za fizičko lice u iznosu od 500 do 2000 eura. Kompletnu dokumentaciju do koje je došao istražujući donacije MANS je dostavio nadležnoj Agenciji za sprečavanje korupcije, sa inicijativom za pokretanje postupaka utvrđivanja kršenja Zakona - zaključuju u saopštenju MANS-a.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 18:10