СА САСТАНКА / - ФОТО: ГОВ.МЕ
25/05/2022 u 18:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маровић: Подршка ЕП значајна за спровођење реформи и демократизацију друштва на путу ЦГ ка ЕУ

Предсједник Одбора за вањске послове ЕП, Дејвид Мекалистер, рекао је да Црна Гора може да рачуна на пуну подршку ЕП упркос свим изазовима, и да посебан фокус треба ставити на континуирано спровођење реформи

Нова Влада заговара европски, еколошки и демократски систем вриједности, казала је министарка европских послова Јована Маровић, додајући да ће све активности бити усмјерене на изградњу структуре која неће бити зависна од политичких промјена.

У сусрет Резолуцији Европског парламента (ЕП) о Црној Гори, Маровић је рекла да држава изузетно цијени сугестије и препоруке које могу допринијети напретку у процесу европске интеграције и добијању завршних мјерила у поглављима 23 и 24.

Како је саопштено из Генералног секретаријата Владе, Маровић је додала да је то један од приоритета нове извршне власти.

Она је, током састанка са делегацијом Комитета за спољне послове ЕП, поручила да је подршка ЕП од великог значаја за спровођење реформи и демократизацију друштва на путу Црне Горе ка Европској унији (ЕУ).

- Маровић је поручила да нова Влада заговара европски, еколошки и демократски систем вриједности, и да ће све активности бити усмјерене на изградњу структуре која неће бити зависна од политичких промјена, већ професионална и усмјерена на достизање стандарда живота еквивалентног оном у кругу породице европских држава”, каже се у саопштењу.

Када су у питању реформе у области владавине права, Маровић је указала да постоји воља за политичким дијалогом и да су покренуте консултације како би се постигао најшири могући консензус око кључних приоритета у тој области.

- То што у Влади имамо политичке партије различитих програмских опређељења, као везивно ткиво спаја процес европске интеграције, јасно указује на степен посвећености свих актера овом најважнијем спољнополитичком циљу - рекла је Маровић.

Она је, како се додаје, упознала саговорнике са најважнијим приоритетима на путу ка ЕУ.

Маровић је рекла да су приоритети убрзање реформи у области владавине права, односно кључна именовања у судству и тужилаштву, реформе изборног система као и реформа јавне управе у циљу изградње модерне администрације.

Маровић је казала да је подршка парламента и осталих актера у друштву од значаја за све реформске активности у процесу интеграције.

Предсједник Одбора за вањске послове ЕП, Дејвид Мекалистер, рекао је да Црна Гора може да рачуна на пуну подршку ЕП упркос свим изазовима, и да посебан фокус треба ставити на континуирано спровођење реформи.

- Од суштинског значаја је јасна политичка воља и консензус о најважнијим питањима на европском путу, имајући у виду да је Црна Гора најнапреднија држава у региону када је у питању процес преговора - казао је Мекалистер.

Он је рекао да је увјерен да ће Црна Гора постати чланица ЕУ и пренио да ће ЕП наставити да пружа подршку у остварењу тог циља.

Потпредсједница Одбора за вањске послове Европског парламента, Жељана Зовко, указала је на значај очувања институционалне меморије у овом процесу, имајући у виду да је сада потребно дати нови замах спровођењу реформских активности.

- Такође, указала је и на важност заштите културног насљеђа, те исказала увјерење да ће нова Влада и у тој области показати велики степен разумијевања за очување мултикултуралности Црне Горе - каже се у саопштењу.

Извјестилац у сјенци за Албанију и Црну Гору, Томас Вајц, поновио је недвосмислену подршку европском путу Црне Горе, и нагласио важност довршетка започетих институционалних и изборних реформи.

Он је истакао да ће ЕП кроз своју експертску и савјетодавну подршку наставити да храбри и помаже напредак Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:11