Небојша Медојевић / Небојша Медојевић - Небојша Медојевић
04/06/2022 u 09:51 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Отворени Балкан блокирају министри који мисле да је Србија непријатељ

У Влади Црне Горе није разјашњено да ли нам је Србија пријатељ или „нам је Србија вјечита пријетња, опасност и неко ко угрожава виталне националне интересе Црне Горе, каже лидер ПЗП-а

Предсједник Покрета за промјене(ПЗП) Небојша Медојевић сматра да иницијатива Отворени Балкан нуди мнпоге бенефите Црној Гори, њеним грађанима и привреди, али не добија подршку црногорске Владе јер неки њени министри мисле да је Србија непријатељ Црној Гори.

„Отворени Балкан има велики потенцијал за сарадњу у области образовања, културе, здравства, за наступ на трећим тржиштима, привлачење инвестиција, заједничко аплицирање за реализацију инфраструктурних пројеката“,  казао је Медојевић гостујући на Телевизији Пинк наводећи да „када аплицирате регионално добијате много веће износе из европских и свих других фондова“.

Он је додао да у Влади Црне Горе није разјашњено да ли нам је Србија пријатељ или „нам је Србија вјечита пријетња, опасност и неко ко угрожава виталне националне интересе Црне Горе“.

„У овом тренутку у овој Влади Црне Горе имамо више министара који мисле да је Србија непријатељ Црне Горе, да је пријетња виталним интересима Crne Gore него оних који мисле да са Србијом треба да развијамо најближе и најинтезивније могуће односе“, сматра Медојевић.

Он каже да је „Демократски фронт разноразним активностима и домаће мафије, и регионалних и домаћих фактора изолован политички управо зато што, као најјачи политички савез који има највећу подршку грађана, инсистира да је за једну малу и отворену економију као што је Црна Гора сарадња са Србијом од најважнијег државног и националног значаја интереса“.

„И да није иницијативе Отвореног Балкана Црна Гора би требало да буде та земља због својих интереса, интереса привреде, грађана, безбиједности, стабилности, развоја би требало са Србијом развија најближе односе“, додао је Медојевић.

Како каже, Влада Црне Горе требало би да са Владом Србије читавим низом билатералних споразума олакша заједничке наступе на страним тржиштима и приступ европским фондовима.

 Лидер ПЗП-а сматра да „мафија одавно има свој Отворени Балкан и да они савршено сарађују“.

„Од краја деведесетих, када Ђукановић прелази на страну специјалних операција великих западних служби које су тада имале задатак да смијене режим у Београду али истовремено да формирају коалицију својих послушника у Сарајеву, Приштини, Скопљу, Тирани, Београду велики број политичких фактора припада тој врсти балканске антисрпске  конфедерације“, рекао је Медојевић.

Додао је да је „суштина те конфедерације управо повезивање мафије због шверца цигарета и шверца кокаина“.

„Али је временом та организација нарасла и имала подршку прије свега ЦИА-е и људи који отворено раде као оперативци или агенти од утицаја – разни нво активисти, новинари, независни аналитичари, привредници, дипломате...све то је дио једне велике мреже која у принципу овдје спроводи политику једне глобалне велике дубоке државе и зато су они имали изузетно добру сарадњу још почетком и током рата деведесетих када се шверцовало оружје, наркотици“, рекао је Медојевић.

По његовој оцјени, у овом тренутку њима одговара изолација региона и прекид европских интеграција што је ситуација задњих десетак година у региону и њима одговарају корумпиране слабе владе, јер себе представљају као центар комуникације са Западом.

„Али, ствари су се драстично промијениле и сада је црногорска мафија односно балканска конфедерација организованог кримионала постала витална пријетња интересима Сједињених Америчких Држава и Европске уније и виђе немају ту подршку, нити тај значај за те структуре у региону“, рекао је предсједник ПЗП-а.

Медојевић каже да је Србија додатно скренула пажњу на себе својом војном и политичком неутралношћу и практично у овом тренутку представља веома озбиљан проблем за дубоку државу која жели потпуни тоталиратаризам и једноумље.

„Ту када добијете наредбу више немате право да мислите о интересима своје државе и свога народа, већ само да слушате оно што дође из њихове „Нове Коминтерне“, каже Медојевић.

„Србија је са Мађарском и Турском направила један нови гео-политички блок – политички, економски и безбиједносни савез који није у складу са центрима глобалне дубоке државе“, навео је Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:11