/ - FOTO: PREDSJEDNIK
23/09/2024 u 14:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milatović sa Mogerini i studentima College of Europe: Nacionalizam i populizam nas udaljavaju od EU

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa rektorkom College of Europe Federikom Mogerini i studentima novootvorenog kampusa tog koledža u Tirani te tom prilikom istakao da na evropskom putu, pred regionom i Crnom Gorom stoje brojni izazovi, a da su u ovom momentu to nacionalizam i populizam, koji nas udaljavaju od Evropske unije.

- Zbog svega što smo do sada postigli, ne smijemo dozvoliti da nas neodgovorne i nedovoljno transparentne politike, kakvima svjedočimo u Crnoj Gori u posljednjem periodu, ali i jačanje nacionalizma koji dijeli društvo, udalje od našeg primarnog cilja – a to je članstvo u EU do 2028. godine - saopštio je Milatović.

On je kazao da Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana, da Crna Gora ima brojne prednosti u odnosu na druge zemlje kandidate i da bi članstvo u EU bilo pozitivan signal da je proces proširenja još uvijek živ. Upozorio je da se demokratski progres ne može uzimati zdravo za gotovo.

- Nacionalizam potkopava ideju Evrope i ugrožava građanski karakter našeg društva, a vjerujem da je Crna Gora istinski građanska država, što je njena velika vrijednost. Zato sam veoma glasno protiv toga, na braniku građanskog društva- i to je moja jasna politika - kazao je Milatović,saopšteno je iz Kancelarije za odnose sa javnošću Predsjednika.

On je iskazao zahvalnost rektorki Mogerini na njenoj posvećenosti regionu Zapadnog Balkana.

- Zahvalan sam vam na vašem kontinuiranom angažmanu u produbljivanju razumijevanja EU, poštujući i čuvajući njene osnovne vrijednosti i principe. Novootvoreni koledž biće važan most između EU i Zapadnog Balkana, promovišući znanje i liderstvo u evropskim studijama - kazao je Milatović.

Crnu Goru u UN ne predstavljaju ni predsjednik ni premijer: Nastavlja se brukanje države na naјvišem nivou

Kampus u Tirani je treća po redu institucija u okviru College of Europe, nakon Belgije i Poljske, otvorena prošle godine tokom Samita Berlinskog procesa, sa ciljem unaprjeđenja evropskih integracija i regionalne saradnje.

Akademski programi su počeli ove godine sa prvom generacijom od 32 studenta iz EU i Balkana, uključujući studentkinju iz Crne Gore.

- Posebno mi je drago što imamo studentkinju iz naše zemlje u kampusu u Tirani, Minu Milović, koja će biti u prilici da stekne nova znanja o evropskim politikama i procesu donošenja odluka u EU. Želim vam svima da ta znanja budu temelj vaših budućih profesionalnih poduhvata, njegujući karijere posvećene unaprjeđenju evropskih ideala i promociji diplomatske izvrsnosti. Ovo je način da se pokaže da je svaki napredak nagrađen na osnovu zasluga, kao i da se oživi nada u evropsku perspektivu svih zemalja kandidata - zaključio je Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 14:34