/ foto- IVAN PETROVIC-IPE
27/09/2023 u 18:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Miljanić: Crna Gora nema luksuz da ide u nove izbore

Nadam se da će se smoći snage i političke zrelosti da dovoljan broj poslanika glasa predsjednika parlamenta pa vladu, dodao je on

Crna Gora je peta u Evropi po indeksu organizovanog kriminala. Taj podatak nije iznenađenje, rekao je ministar bez portfelja Zoran Miljanić, gostujući u večerašnjem Info plusu na Adria televiziji. Kako je istakao, 30 godina su kola išla naopačke, organizovani kriminal je bio ušao u sve pore društva – u pravosuđe, policiju, tužilaštvo…

Teško je, kaže, izaći iz tog začaranog kruga, ali su u posljednje tri godine napravljeni određeni pomaci.

“Svjedoci smo više od 60 ubistava u obračunima klanova, zaplijena desetina, i vjerovatno stotina, tona narkotika širom svijeta”, rekao je Miljanić i dodao da se vidi da mafija još nije pobijeđena u Crnoj Gori.

U pravosuđu, ukazao je, imamo čelnike iz prethodnog sistema protiv kojih se vode istrage.

“Neki su u Spuži, neki na slobodi. Svi su pod ozbiljnim optužbama”, naglasio je Miljanić.

Kako je dodao, vrhovni državni tužilac je u v.d. stanju već nekoliko godina, predsjednik Vrhovnog suda, nemamo kompletiran Sudski savjet, još nije izabran sedmi sudija Ustavnog suda…

“Sve su to problemi koje ozbiljna država mora da riješi”, ocijenio je Miljanić.

Kada bi imali zaokruženu tu sliku, kaže, vjerovatno bi upliv organizovanog kriminala bio onemogućen.

“Ovako, ostavljajući institucije u krnjem sastavu, i politika pomaže da upliv organizovanog kriminala bude jači i da se država teže može izboriti sa njim”, istakao je ministar.

Na pitanje da li očekuje da će doći do formiranje nove Vlade ili ne isključuje opciju vanrednih izbora, Miljanić je odgovorio da taj proces treba da se završi do 10. novembra i da se nada da će vlada biti formirana.

“Nadam se da će se smoći snage i političke zrelosti da dovoljan broj poslanika glasa predsjednika parlamenta pa vladu. Ne vidim luksuz da Crna Gora ide u nove izbore, a to znači još pola godine nekog vanrednog stanja ili tehničkog mandata”, naglasio je.

Ocijenio je da je bezbjednosna situacija u državi sada povoljnija.

“Imali smo skoro svakodnevna ubistva na ulicama, ekplozije, paljenje vozila… Toga sada nema i nadamo se da će država imati snage da se izbori sa organizovanim kriminalom i da Crna Gora profunkcioniše kao pravna država”, zaključio je Miljanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 17:47