Избор нове владе на Цетињу / - фото: Иван Петровић ИПЕ
13/05/2022 u 09:56 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министри СНП-а и УРА довели помоћнике из ДПС-а и СДП-а

Један дио секретара су запослени због искуства и знања, док је већина функције преузела по основу чланства у партији

Мањинска влада почела је са расподјелом функција. На јучерашњој сједници именовала је више државних секретара, саопштено је из владиног Бироа за односе с јавношћу.

Један дио секретара је запослен због искуства и знања, док је већина функције преузела по основу чланства у партији.

Потврђено је писање "Дана" да ће бивши министар спољних послова Ђорђе Радуловић бити именован за новог савјетника премијера Дритана Абазовића за вањску политику. Државни секретар тог министарства биће Љубомир Мишуровић. Генерални секретар је Драгица Анђелић, док је Станица Поповић именована за вршиоца дужности генералне директорице Генералног директората за конзуларне послове и дијаспору у Министарству вањских послова.

Kако је саопштено из Владе, Илир Харасани, доскорашњи директор Управе за инспекцијске послове, именован је за замјеника генералног секретара.

Актуелна министарка културе и медија Маша Влаовић разријешена је дужности чланице Савјета Центра савремене умјетности Црне Горе. Она је као нестраначка личност била предлог ГП УРА. На предлог Министарства културе и медија, јуче је за државног секретара тог ресора изабран Денис Вукотић. У образложењу Вукотићевог именовања министарка културе и медија истакла је да он посједује искуство у јавној управи, лидерство и друге личне особине, а његове експертизе из области правних наука допринијеће спровођењу и измјени законских оквира у ресору културе и медија. Занимљиво је то што је Вукотић кадар Демократске партије социјалиста (ДПС), како је раније објављено на њиховој званичној страници. Такође, Вукотић је у име ДПС-а именован за замјеника члана Изборне комисије Главног града –Подгорица.

Влада је донијела рјешења о именовању Бојана Божовића и Бојана Зековића за државне секретаре у Министарству правде.

Занимљиво је да је адвокат Марко Ковач изабран за министра правде на предлог СНП-а, а Зековић је члан Социјалдемократске партије (СДП).

Три умјесто два секретара

Влада је донијела одлуку о одређивању министарстава која могу имати државне секретаре.

– У складу са Законом о државној управи, који прописује да министарства могу имати највише два државна секретара, овом одлуком се отвара могућност да шест министарстава могу имати по једног државног секретара, док 12 министарстава могу имати по два државна секретара које именује Влада, на предлог министра – наводи се у саопштењу Владе.

Посланици у Скупштини Црне Горе недавно су усвојили Предлог закона о измјени Закона о државној управи. Овим измјенама омогућава се да министарства у Влади могу да имају највише три државна секретара умјесто два, што је на снази сада.

Дамир Давидовић нови је државни секретар у Министарству економског развоја и туризма. На челу тог министарства је функционер ГП УРА Горан Ђуровић. Давидовић је био државни секретар у Министарству туризма, изабран на предлог тадашњег предсједника црногорског парламента Ранка Kривокапића. Прије тога је обављао функције савјетника председника црногорског парламента и шефа кабинета градоначелника Подгорице Миомира Мугоше. Такође, био је и генерални секретар Скупштине, а има диплому магистра европских послова Центра за европске интеграционе студије из Бона и дипломирао је на Факултету за интернационални менаџмент у Београду.

Агрон Цамај је нови секретар у Министарству јавне управе. Он је раније био савјетник у Министарству културе, а без тог посла је остао због увредљивих порука које је преко Фејсбука упутио на рачун Срба у Црној Гори и бившег посланика Социјалдемократске партије (СДП) Ервина Спахића.

Мила Касалица је нови државни секретар у Министарству финансија.

Мјесто државног секретара у ресору министарке Јоване Маровић попуниће Александра Машковић.

Државни секретар у Министарству капиталних инвестиција биће Адмир Шахмановић, а у Министарству здравља Владимир Обрадовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:54