Sa konferencije za štampu lidera SD / - SCREENSHOT/ SKUPŠTINA CRNE GORE
12/04/2024 u 15:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mugoša: Pravne vratolimije vladajuće većine da bi produžili mandat sudijama i predsjedniku Ustavnog suda

Neviđenom pravnom gimnastikom, kojom svjedočimo poslednjih 20 dana, pokušava se na diskriminatoran i antisistemski način produžiti funkcije sudijama Ustavnog suda, saopštio je na konferenciji za medije šef Kluba poslanika Socijaldemokrata Boris Mugoša.

On navodi da i pored upozorenja relevantnih pravnika i NVO insistira se na adhominem zakonskim rješenjima, kojima se podriva jedinstvenost pravnog poretka, delegitimiše autoritet sudija Ustavnog suda i stvara potencijalni prostor za ozakonjivanje političkog uticaja.

On je podsjetio na hronologiju postupka izbora sedmog sudije US koji je započet u decembru obavještenjem US ka Skupštini da sudiji Gogiću prestaje funkcija sudije US krajem maja 2024. Nakon toga je u januaru objavljen javni poziv za izbor sudije US na kojem su se prijavili kandidati, da bi od 5. marta taj proces bez ikakvog utemeljenog razloga bio usporen.

- Nakon toga, poslanici parlamentarne većine kreću u akciju pravne gimnastike, odnosno nevjerovatnih pravnih vratolomija kako bi produžili mandat predsjedniku i nekim sudijama Ustavnog suda. Predlažu neustavne dopune Zakona o ustavnom sudu, pa ih povlače, pa predlažu diskrimantorna i antisistemske dopune Zakona o PIO - ukazuje Mugoša.

Pitanje sticanja prava na starosnu penziju i studijama i tužiocima treba da se otvori i o tome treba da se povede rasprava, ali ozbiljna i stručna rasprava, kazao je on.

Rasprava koja će okupiti sve relevantane aktere i koja će rezultirati donošenjem sistemskog rješenja, a ne rješavati navedenu problematiku na ovakav nedopustiv način za državu koja istinski želi da bude prva sljedeća članica EU, naveo je on.- Navedenim instant zakonskim rješenjima se ozbiljno dovodi u pitanje vladavina prava i kompromituje EU integracioni put Crne Gore, zbog čega očekujem da neće biti ni razmatrani a kamoli izglasani na narednoj sjednici Parlamenta - istakao je Mugoša nazvavši pokušaje vladajuće većina nepotrebnim i problematičnim eksperimentom.

On je pozivao sve parlamentarne partije da u najkraćem mogućem roku završimo započeti proces izbora sedmog sudije Ustavnog suda. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:09