Закон о пориjеклу имовине је jедан од системских закона коjи су грађанима обећани у споразуму / -SRDJAJN BOLJEVIC
18/10/2021 u 11:43 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Нацрт Закона о поријеклу имовине: И сумња у кривично дјело даје тужиоцу основ за истрагу

Законом је предвиђена могућност грађанскоправног одузимања имовине за коjу се у финансиjскоj истрази утврди да је незаконито стечена, казао је Марић за "Дан"

Нацрт Закона о поријеклу имовине биће на jавноj расправи до краjа мjесеца, када ће црногорска jавност моћи да да потребан допринос да дођемо до што бољих рjешења, казао је за "Дан" Борис Марић, државни секретар у Министарству правде, људских и мањинских права. Он истиче да ће предложени модел закона морати да буде усклађен са низом других закона.
– Прво, то ће бити модел коjи подразумиjева усклађивање и измjене више закона. Друго, предвидjеће се могућност грађанскоправног одузимања имовине за коjу се у финансиjскоj истрази утврди, са високим степеном извjесности, да jе незаконито стечена. Основ сумње да jе дошло до извршења кривичног диjела био би довољан за покретање финансиjске истаге, коју покреће тужилац – казао је Марић.

Компилација прописа усаглашена са европском праксом

Радна група за израду Нацрта закона о пориjеклу имовине припремила је нормативна рjешења уз стручну помоћ међународних експерата из Велике Британиjе, Италиjе и Словениjе. Закон ће бити, како је и раније најављивано, компилациjа прописа из неколико различитих државних система, усаглашена са европском праксом и законима коjи се примjењуjу у земљама Европске уније (ЕУ).
Потпредсједник Владе Дритан Абазовић недавно је казао да ће усваjање и примjена закона о пориjеклу имовине грађанима jасно ставити до знања да се раскинуло са претходном политичком праксом и да се кренуло у ефикасниjу борбу против корупциjе, уз оцјену да ће то грађанима дониjети већи осjећаj правде, а држави огроман корак наприjед у преговорима са Европском унијом.


Суштина jе, како наглашава, увођење грађанскоправног одузимања имовине.
– Модел ће бити на jавноj расправи до краjа мjесеца, када ће црногорска jавност моћи да да потребан допринос да дођемо до што бољих риjешења – саопштио је Марић, уз напомену да се још не зна прецизан датум када ће нацрт закона бити дат на јавну расправу.

Закон о пориjеклу имовине је jедан од системских закона коjи су грађанима обећани у споразуму који су у септембру прошле године потписали лидери три побjедничке коалициjе Здравко Кривокапић, Алекса Бечић и Дритан Абазовић.
Како су сва тројица истицали у више наврата, закон о пориjеклу имовине jедан је од наjважниjих шрафова у борби против организованог криминала и корупциjе и његово усваjање ће бити снажан замаjац у сузбиjању криминалних група и откривању jавних функционера коjи су имовину стекли кроз корупциjу, али и jедан од наjзначаjниjих искорака свеукупних реформи коjе се тичу владавине права и европских интеграциjа Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 12:33