/ FOTO: VCG
22/07/2022 u 09:50 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novaković Đurović: Sistemsku legislativu uspostaviti u oblasti ekologije i prostora

Ambasadorka Medoks je ministarki predočila veliko interesovanje britanskih firmi za ulaganje u projekte koji se tiču obnovljivih izvora energije i pravedne tranzicije

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović razgovarala je sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva, Karen Medoks o doprinosu Crne Gore u borbi protiv klimatskih promjena i učešću na Međunarodnoj konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP26) održanoj u Glazgovu, projektima iz zelene energije i budućim koracima u oblasti planiranja prostora.

Ministarka je zahvalila na doprinosu Ujedinjenog Kraljevstva u promociji Crne Gore kao ekološke države kroz podršku kampanji “Za jedinu na svijetu. Naša je, čuvajmo je” koju Ministarstvo sprovodi prethodnih mjeseci.

Takođe, ministarka je informisala ambasadorku da je u završnoj fazi izrada sistemskog zakona u oblasti upravljanja otpadom kojim će se uvesti brojne novine, poput zabrane upotrebe jednokratne plastike, ali i inspekcijski nadzor sa državnog nivoa.

- Očekivanja građana, ali i međunarodnih partnera od ovog resora su ogromna, stoga je naš cilj da na djelima pokažemo da čuvamo i brinemo o našoj prirodi i prirodnim bogatstvima, a to se postiže i kroz uspostavljanje sistemske legislative- poručila je  Novaković Đurović.

Ona je upoznala ambasadorku Medoks da se krenulo sa izradom novog zakonskog rješenja u oblasti planiranja prostora, te da je Ministarstvo raspisalo javni poziv za učešće organa, organizacija, udruženja i pojedinaca u konsultacijama povodom izrade Nacrta zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Ambasadorka Medoks je ministarki predočila veliko interesovanje britanskih firmi za ulaganje u projekte koji se tiču obnovljivih izvora energije i pravedne tranzicije, i napomenula da su britanski eksperti u oblasti obnovljivih industrija uvijek na raspolaganju da sa službenicima Ministarstva podijele znanja i iskustva u oblasti zelene energije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:48