Boris Pejović i Viorel Ardeleanu / - SKUPšTINA CRNE GORE
10/04/2024 u 17:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pejović-Ardeleanu: Ojačati parlamentarnu saradnju dvoje zemlje

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović sastao se danas sa Viorelom Ardeleanuom, ambasadorom Republike Rumunije u Crnoj Gori.

Pejović je odno se između Crne Gore i Rumunije opisao kao savezničke i veoma prijateljske, ističući da su dvije države nezavisnost stekle istog dana – 13. jula 1878. godine.

On se zahvalio ambasadoru Ardeleanuu na pažnji koju Rumunija posvećuje državama Zapadnog Balkana, te dodao da je vladajuća koalicija, nakon reformi vezanih za pravosuđe, usmjerena na podizanje životnog standarda građana kroz ekonomske reforme, vrlo slične onima koje planira i vlada Rumunije.

Ambasador Ardeleanu je istakao da unutar institucija EU postoji snažna podrška Crnoj Gori kada je u pitanju dobijanje pozitivnog IBAR-a, te izrazio nadu da bi CrnaGora već u toku jeseni, čim dođe do formiranja novog saziva Evropske komisije, mogla zatvoriti nekoliko pregovaračkih poglavlja.

Podvukao je i prednosti članstva u EU ističući primjer svoje države – za 17 godina Rumunija je znatno unaprijedila svoj zakonodavni sistem i otpornost na korupciju i organizovani kriminal, dok je u istom periodu njen BDP porastao za više od tri puta. 

Sagovornici su usaglasili da je potrebno dodatno ojačati parlamentarnu saradnju dvije države, te razmijenili stavove o društveno-političkim aktuelnostima i uticaju rata u Ukrajini na bezbjednosnu situaciju u Evropi. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:17