/ - SCREENSHOT
10/09/2024 u 11:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pisonero: Komisija i Crna Gora rade na identifikaciji poglavlja koja se mogu zatvoriti u kratkom roku

Evropska komisija pozdravlja ambiciozan vremenski okvir Crne Gore za napredak na putu pristupanja EU i zatvaranje preostalih poglavlja, kaže Ana Pisonero, portparol Evropske komisije za portal European Western Balkan.

- Proširenje je bilo i nastaviće da bude strateški prioritet, kao što je navela predsjednica fon der Lajen u svojim političkim smjernicama za sledeću Komisiju i ponovila na nedavnom Bledskom strateškom forumu- dodaje Pisonero.

Komentarišući na izvještaj RTCG da je EK izradila mapu puta prema kojoj Crna Gora treba da zatvori četiri poglavlja u svojim pregovorima do kraja godine, Pisonero podsjeća da je posle Međuvladine konferencije, na kojoj je Savjet postavio završna mjerila za poglavlja o vladavini prava kako bi Crna Gora počela privremeno zatvarati nova poglavlja, Komisija i Crna Gora rade zajedno na identifikaciji poglavlja koja se mogu zatvoriti u kratkom i srednjem roku.

Kakve su šanse za proširenje EU do 2030. godine

-Komisija je spremna da podrži Crnu Goru u njenoj ambiciji da brzo napreduje. Vremenski okvir zavisi od sposobnosti Crne Gore da nastavi da napreduje u potrebnim reformama, koje će, kako ih Crna Gora bude usvojila i sprovela, omogućiti da procedura privremeno zatvori poglavlja- podvlači Pisonero.

Ona zaključuje da će, sveukupno, kao i do sada, Komisija izvještavati o napretku u Crnoj Gori, uključujući svoje preporuke, kao dio svog sljedećeg paketa proširenja na jesen.

- Paket će procijeniti Savet, koji odlučuje o sledećim koracima u vezi sa proširenjem - kaže Pisonero za European Western Balkan. 

(European Western Balkan.)

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 01:08