/ - FOTO: DAN PORTAL
15/09/2022 u 15:34 h
Žana Bojanić, Ivona DrobnjakŽana Bojanić, Ivona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Milačić: Pozivam kolege da sjutra imamo 41 potpis, to će biti najveći udarac politici Đukanovića

Održan je novi sastanak stare parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore, a tokom sastanka data je pauza nakon koje je razgovor nastavljen i na kraju je odlučeno da se i sjutra održe razgovori u 10 časova

Održan je novi sastanak stare parlamentarne većine u Skupštini  Crne Gore. Tokom sastanka data je pauza nakon koje je razgovor nastavljen, a na kraju je odlučeno da se i sjutra održi sastanka u 10 časova. 

Na prethodnom sastanku usaglašeno je da kandidat za mandatara bude Miodrag Lekić.

DRUGI DIO SASTANKA

​- Još nije završeno, dogovorili smo se da ujutru u 10 imamo sastanak kada partije budu imale konsultacije i da sjutra konačno dođu sa svojim stavom. Mi smo danas korak bliže dogovoru nego što smo bili jutros. Ni danas nismo uspjeli da dobijemo potpise URE za gospodina Lekića. Po ustavu Crne Gore mandatar ima obavezu da nakon što mu damo mandat predloži sastav vlade. Želim da pozovem sve kolege da sjutra pokažu još veću želju za dogovorom, da se konačno dogovorimo, stavimo potpise i formiramo novu vladu. Ništa nije važnije od ovog dogovora i od formiranja vlade u ovom trenutku. Pozivam sve kolege da sjutra imamo 41 potpis i da će to biti najveći udarac politici Mila Đukanovića- kazao je nakon sastanka Marko Milačić.

PRVI DIO SASTANKA

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas će početi konsultacije o mandataru za sastav nove vlade i razgovaraće sa Demokratskom partijom socijalista, Demokratskom Crnom Gorom i Demokratskim frontom.  Lider Građanskog pokreta URA Abazović kazao da su tražili da dobiju sektor bezbjednosti i da sa Socijalističkom narodnom partijom i manjinskim stranka imaju „kontrolni paket“ u vladi, odnosno jedno ministarstvo više.

- Devet poslanika URE, CIVIS-a i SNP-a je 19. avgusta nudilo rekonstrukciju Vlade, što su odbile kolege iz Demokratske Crne Gore, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore. Rekli su da je logično da većina koja je srušila Vladu napravi novu, dok smo mi sada došli za sto da probamo da nađemo rješenje za političku krizu. Rečeno nam da je URA, CIVIS i SNP ne mogu da predlažu kandidate. Prešli smo i preko tog nedemokratskog pristupa. Prvi smo izašli sa konkretnim prijedlozima i iznijeli svoju poziciju. Rečeno nam je da ćemo se, ako se Abazović povuče, dogovoriti za pet minuta. Dritan se povukao, a dogovora još nema- saopštio je izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

image
FOTO: IVAN PETROVIĆ

Kako je poručio: "Rečeno nam je potom da nam ne pripada predsjednik Skupštine"".

- Smatrali smo da je logično da ako nemamo nijednu od najviše dvije fukcije, imamo veći broj ministarstava i neku formu kontrolnog paketa, ali i to je odbijeno. Tražili smo da nastavimo da vodimo borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i da u tom cilju pokrijemo pozicije u sektoru bezjednosti, ali i to je odbijeno. Tražili smo učešće predstavnika nacionalnih manjina i u novoj vladi i to je odbijeno od svih uz argumentaciju da su pojedini neprihvatljivi, a pojedine stranke nemaju poslanike i zato ne mogu. Nudili smo da potencijalni mandatar Lekić ima neku vrstu zlatnog glasa i odluči. I to je odbijeno. Zbog svega toga, ne vidimo svrhu da učestvujemo u daljim razgovorima- istakao je Mikić.

On je kazao da su ponudili kolegama iz DF-a i Demokrata da im saopšte što je njihov dogovor i da oni ponude šta je to što bi pripalo URI po njihovom mišljenju.

(FOTO/VIDEO) Abazović: Odrekli smo se mjesta premijera, imamo svoje zahtjeve; Bečić: Najbolje da Lekić dobije mandat

- O toj njihovoj ponudi mi ćemo se izjasniti na našim stranačkim organima. Logično je da ako su Dritan i URA napravili ustupke i ako se svaki naš zahtjev osporava, da onda kolege postignu dogovor i oni naprave prijedlog kako vide strukturu dogovora. Međutim, ono što je važno zbog javnosti da kažem jeste da jedna stranka od početka minira dogovor i da do danas nijesu izašli ni sa jednim jedinim prijedlogom. Predlagali su čak kandidate iz drugih partija bez njihovog pristanka. Mi sada čekamo dogovor DF-a i Demokrata i naravno drugih kolega- naglasio je on.

Mikić je istakao da DF i Demokrate ne mogu da postignu dogovor između sebe, i da zbog toga krivicu svaljuju na URU.

- URA neće biti ničija moneta za potkusurivanje. Znate li zašto se svi kriju iza URE? Jer DF i Demokrate ne mogu da se dogovore između sebe i traže u drugima krivce. Neka nesposobnost ne kriju iza nas. Neka naprave ponudu, oni odrede što misle da nama pripada i neka nam dostave ponudu. U kratkom roku, naši organi će se izjasniti. Ako nijesu u stanju da se dogovore, neka to objasne crnogorskoj javnosti- zaključio je on.

Miloš Konatar je kazao da su i pojedine manjinske partije podržale da Abazović bude premijer.

- Napravili smo danas još jedan ustupak, rekli smo da odustajemo od kontrolnog paketa, a da zlatni glas bude glas premijera. Pošto ni to nije prihvaćeno mi se povlačimo a vi kažite što je to što je prihvatljivo za SNP, Crno na bijelo i predstavnike manjina. Mi ćemo odmah sazvati partijske organe i odrediti se u odnosu na to. Nema većeg ustupkq od ovog šro mi sad činimo. Evo vi se dogovorite, a mi ćemo se shodno tom predlogu odrediti, od ovog momenta, Crno na bijelo nije prepreka dogovoru - naglasio je Konatar. 

- Svi smo dobili priliku da kažemo šta bismo voljeli koje mjesto u vladi, odbio sam da se izjasnim jer sam rekao o tome možemo na kraju kada se veliki dogovore, a po mom skromnom mišljenju oni koji imaju po jedan mandat nažalost nemaju mogućnost da imaju resor- naveo je Danilović.

Kaže da su Demokrate danas doprinijele dogovoru više nego što su svi očekivali.

- Demokrate su jutros odustali od svakog mjesta u sektoru bezbjednosti. Ovakav nastup nakon tog odustajanja i nakon toga što se samo u jednom potencijano ministarstvu iz sektora bezbjednosti preklapaju DF i URA-SNP je meni nevjerovatan. 20 godina sam u politici ovako nešto nisam vidio- naveo je Danilović.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić rekao je da su Demokratski front, Građanski pokret URA i Demokratska Crna Gora dali predloge za funkcije u ministarstvima.

-  Ovo što sad radi URA je sabotaža dogovora. Ako ovo znači da URA neće doći u 13.30 časova na nastavak sastanka, jedina su kočnica dogovoru. Pozivam ih da dođu i da zajedno dogovorimo vladu i Skupštinu. URA je odlučila da sve stopira i ostane u tehničkoj Vladi, ako ne dođu na nastavak sastanka. Predlažem da stave 41 potpis da mandatar bude Miodrag Lekić i dostave to predsjedniku države Milu Đukanoviću- rekao je Milačić.

image
FOTO: DAN PORTAL

Ispred Demokrata, Dragan Krapović je kazao da današnji pres URE je nešto najfrapantnije što je čuo.

- Manipulacija javnosti, nepoštovanje građana Crne Gore, naroda koji nema pileću pamet. Tu je bilo toliko mnogo konstrukcija i neistina, pokušaću da ih nabrojim, a javnost neka sudi ko govori istinu. Vi ste čuli tvrdnju da je tih devet poslanika odustalo od pozicije mandatara i predsjednika skupštine. Ni po čemu njima ta dva mjesta ne pripadaju. Rekli smo da ne mogu doći iz ovih političkih subjekata. Mi smo to uspostavili, ne kao ultimatum, nego shodno rezultatu nemaju pravo da dođe iz njihovih redova. Jako je bitno da javnost zna ko govori istinu. Rekli su da im mi nismo dozvolili da imaju sektor bezbjednosti, a postoji preklapanje između DF i URE. Mi smo se odrekli sektora bezbjednosti i dali ključan doprinos da krenemo naprijed i postignemo dogovor na zadovoljstvo gradjana Crne Gore. Spremni smo da u vladu uđu kolege iz manjinskih partija. Kolege iz URA-e funkcionišu tako što mi napravimo ustupak i pomak, a oni naprav eultimatum i ucjene. Ko je taj da daje vještačko disanje DPS-u, ko priča da se sada daje mandat gospodinu Đukanoviću a već su mu dali mandat. Željeli smo javno da kazemo ime mandatara, a i to je odbijeno. To su ucjene, ultimatumi, neprimjereno političko ponašanje, moramo imati neku liniju ispod koje se ne ide. Bojim se da ovako nećemo moći dalje. Kolege insistiraju da sa 9 poslanika imaju 12 mjesta u vladi koja broji 21 mjesto. Ja pitam građane kako se to zove. To je brutalna ucjena. Pritom traži monopol u najvažnijim djelovima vlade. Ne želim da komentarišem konstrukcije tipa da je u toku borba protiv kriminala, jer želimo da svi u drustvu budu zaštićeni. Mi želimo da imamo organ koji će obezbijediti tu zaštitu. Gospođa Jovanović i Novović uživaju apsolutnu podrsku svih organa partije Demokratske Crne Gore. Ako neko želi da nas ubijedi da je borba protiv kriminala najbolja u saradnji sa kriminalcima, nas ne može u to da ubijedi. Imamo mandatara, ako imamo i minimum dobre volje, mogli bi doći do cilja. Imamo jednu jedinu namjeru, da se vrati većina od 30.avgusta. Mi smo spremni i za tim stolom da pravimo ustupke i pravimo ih dvakog dana, a ukoliko neko ne želi dogovor, neće se dogovoriti ni ukoliko mu damo cijelu vladu- kazao je Krapović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 16:14