zdenka popović / - FOTO: SKUPšTINA CG
05/09/2024 u 12:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Popović: Jedan od glavnih ciljeva Ženskog kluba povećanje kvota za žene na 40 posto

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović sastala se danas u Skupštini Crne Gore, sa Moirom Whelan, direktorkom za Demokratiju i tehnologiju, NDI-a Vašington.

Popović je pohvalila rad NDI-a u Crnoj Gori sa kojim Ženski klub Skupštine Crne Gore u kontinuitetu uspješno sarađuje.

- Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja koja ima Ženski klub koji funkcioniše po principu kopresedavanja, dvije kopredsjednice iz opozicije i dvije iz većine, kako bi se svaka odluka donijela konsenzusom- saopštila je Popović.

Popović je istakla da je jedan od glavnih ciljeva Ženskog kluba povećanje kvota za žene na 40 posto.

- U toku su lokalni izbori u Glavnom gradu i na našoj listi od prva četiri kandidata, tri su žene. Radimo na Zakonu o izboru odbornika i poslanika, a Podgorica nam može poslužiti za primjer, promejna mora krenuti od lokalnog ka državnom nivou- istakla je Popović.

- Posljednjih godina se susrijećemo sa povećanjem online nasilja nad ženama, a posebno u periodima izbornih kampanja, od omalovažavanja do prijetnji smrću, što je nedopustivo. Moramo sistemski riješiti ovaj problem koji nije samo problem Crne Gore, već i cijelog svijeta, tako što ćemo ubrzati proceduru pronalaženja anonimnog online nasilnika, donijeti zakone koji će utvrditi krivično djelo za online nasilje, organizovati obuke za donosioce odluka, tužioce, sudije i policajce o značaju ovog problema, koji se često ne shvata ozbiljno, međutim iz online prostora prelazi u stvarni svijet- kazala je Popović.

- Upravo zbog toga nam je veoma teško da motivišemo mlade žene da se bave politikom, koje se plaše da bi u budućnosti, u koliko se odliče za ovaj poziv, one ili njihove porodice mogle biti meta govora mržnje i prijetnji. Upravo u pronalaženju rješenja za borbu protiv online nasilja nam NDI može pomoći, to je prva stepenica ka osnaživanju žena- kazala je Popović.

Whelan je kazala da je ponosna na progres koji je Crna Gora ostvarila po pitanju zastupljenosti žena na rukovodećim i pozicijama odlučivanja.

Whelan je istakla da iako NDI posluje globalno, potpredsjednica Popović je jedna od rijetkih koja priča javno o problemima žena.

- Ženski problemi su problemi demokratije, zbog toga ćemo razviti Savjetodavni odbor od ljudi širom svijeta koji će se baviti ovim pitanjem-  kazala je Whelan.

- Žene više nikada neće osjetiti da su same, a Crna Gora će biti primjer u regionu- zaključila je Whelan.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 04:52