Фото: Скриншот / - Фото: Скриншот
19/11/2021 u 15:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Подржан предлог за опозив Ђукановића, усвојени предлози закона о спорту и унутрашњим пословима

Посланици ће се изјаснити о измјенама Закона о унутрашњим пословима које се односе на на чланове тог акта којима су дефинисана права, обавезе, одговорности и престанак мандата директора полиције

Посланици су са 41 глас за и 36 против усвојили Предлог за покретање поступка да ли је предсједник Црне Горе повриједио устав. Такође усвојени су и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о спорту, као и Предлог закона о унутрашњим пословима.

За измјене и допуне Закона о спорту гласало је 75 посланика, док су два била уздржана, док је за Предлог закона о МУП-у, гласала опозиција и УРА, па је за измјене гласао 41 посланик, против их је било 28, а уздржаних девет.

Предлог измјена поднијели су посланици опозиционе Демократске партије социјалиста (ДПС) Предраг Бошковић, Никола Ракочевић и Данијел Живковић.

Посланик ДФ-а Милан Кнежевић замолио је УРА да не гласа за Закон о МУП-у заједно са ДПС-ом, након чега је реаговао и посланик Милош Конатар, који је казао да ће радити у интересу грађана. Кнежевић је навео и да ће у понедељак ДФ послати задњу понуду парламентарној већини.

- Ви сте гласали Предлог закона о спорту сад ДПС-ом и то нема ништа спорно. Увијек ћемо се одазвати на позив на дијалог са ДФ-ом, оће ли стићи позив, на њима је. Ми смо свједоци да гледамо разне методе и стратегије ових дана па да видимо. Прихватићемо позив за разговор - нагласио је Конатар.

Иницијатор расправе СНП

Иницијатор расправе о предлогу за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе повриједио устав  поводом догађаја на Цетињу је СНП, а подржали су је представници парламентарне већине.

СНП је у образложењу навео да је Ђукановић 28. августа на Цетињу казао да “није паметно инсистирати на устоличењу у том граду, већ је паметно то измјестити из Цетиња и обавити у неком од многобројних храмова у другим градовима”.

 - Надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра будем на Цетињу, тамо гдје буду Цетињани и гдје је већинска Црна Гора, гдје се брани достојанство државе-  рекао је Ђукановић.

СНП сматра да је таквим поступањем Ђукановић грубо повриједио члан 14. Устава Црне Горе који прописује да су вјерске заједнице одвојене од државе, као и да су оне равноправне и слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова.

Оцјењује се да се Ђукановић директно умијешао у послове једне вјерске заједнице, конкретно Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ).

Одлуку о томе да ли је Ђукановић повриједио Устав, доноси Уставни суд. Ако они процијене да је повријеђен устав, након тога парламент може да донесе одлуку о његовом разрјешењу.

Вучуровић: Ђукановић изазвао немире, па утекао са Цетиња; Опозиција: Посриједи је политикантски памфлет

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 19:50