Здравко Кривокапић / - Здравко Кривокапић
25/11/2021 u 08:05 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Кривокапић: Попис ће сигурно бити следеће године, у Влади никоме не броје крвна зрнца

Премијер је истакао и да се према свим вјерницима и вјерама у Црној Гори односи једнако, као и да једнако поштује и владику и реиса

Премијер Здравко Кривокапић, током премијерског сата, поручио је да ће попис сигурно бити одржан наредне године и то након избора. Казао је и да је ДПС уништио Народну слогу, а да им то није успјело на изборима у августу 2020, јер се десио народ. Премијер је казао и да Влада подржава враћање накнада за мајке, али да то треба урадити на здрав и одржив начин.

Поручио је и да је буџет развојни, као и да је ове године фокусиран на сјевер више него раније. 

Премијер је истакао и да се према свим вјерницима и вјерама у Црној Гори односи једнако, као и да једнако поштује и владику и реиса. Навео је и да им није циљ да униште Факултет за црногорски језик и књижевност, као и да нико у овој влади није пребројавао нечија крвна зрнца. 

Ток сједнице уживо на порталу Дан: 

Посланик ДПС-а Драгутин Паповић на почетку сједнице навео је да му Влада до почетка ове сједнице није доставила нацрт Темељног уговора, и упитао премијера да ли ће му одговорити и доставити тај акт. 

Представник клуба Демократа – Демос – Мир је наша нација Борис Богдановић питао је да ли ће Влада дати позитивно мишљење на Предлог закона о обештећењу бивших корисница накнада по основу рођења троје или више дјеце и измјене Закона о социјалној и дјечијој заштити, којим се враћају дјечији додаци за дјецу до 18. године живота.

image

са сједнице

- са сједнице

- Повукли смо потез и одлучили да исправимо неправду према мајкама и дјеци. То обећање смо дали још 2014. године када је основана Демократска Црна Гора. Најважнија ствар наше партије је да то што обећамо то и испунимо, а улагање у дјецу је најважнија ствар. Претходна власт је довела мајке у заблуду, дала им је накнаде па одузела. Знамо сви да тај закон није био праведан и да није обухватао све мајке. То је био њихов начин, мо то желимо да промијенимо. Ми желимо да обештетимо мајке и да помогнемо дјеци и пензионерима. Не само да исправљамо оно што им је учињено у прошлости већ да изађемо са планом за бољу будућност- навео је Богдановић.

Како је навео први пут имају суфицит у буџету, а нагласио је да су државу избавили од кинеског дужничког ропства.

- Поносни смо што држава може да помогне мајкама, дјеци, пензионерима, те да може да исправи неправде које је грађанима нанијела бивша власт - нагласио је Богдановић. 

Премијер је,  одговорајући на питање Богдановића, казао да је 22.051 жена остварила право на накнаду по основу рођења троје или више дјеце. 

- Влада подржава рјешавање накнада али то мора бити учињено на здрав начин, без било какве дискриминације - додао је премијер.

Што се тиче увођења дјечијег за дјецу до 18 година, Кривокапић је навео да треба направити фискалну процјену и прикупити податке.

Богдановић није био задовољан одговором па је казао да је министар финансија Милојко Спајић раније казао да ће бити новца за све. 

- Држава не смије бити преварант, то се неће ни десити. Мишљење Владе поводом овога није обавезујуће, а сигуран сам да ће парламент усвојити ове предлоге закона. Хвала министру и влади на потврди да су гласине о мајкама и дјечијим додацима покушај да се уништи оно што је здраво. Дјеца ЦГ су будућност ове државе, заиста нашој дјеци остављамо државу и будућност. Желимо да им обезбиједимо бољу и сигурну будућност. Данас помажемо дјеци, а сјутра већ озбиљним људима. Са овим не смијемо да се играмо. Учинићемо да све да дјеца не буду подијељена на српчад и црногорчад. Овдје се више пута поменула ова ријеч, надам се да се више неће чути у парламенту. Дјеци треба јединство, дјеца не смију да буду жртве подјела - нагласио је Богдановић.

- Шта вас подстиче да узурпирате мјесто предсједника Владе, које Вам више не припада? – питао је шеф Посланичког клуба ДПС Данијел Живковић.

- Да ли намјеравате да и даље, истина још веома кратко вријеме, премијерску функцију обављате као вјерник једне вјерске заједнице тиме урушавајући секуларни карактер земље, и када ће ваша Влада престати да опструира рад ФЦЈK и има неадекватан однос према црногорској дијаспори?- навео је Живковић. 

image

са сједнице

- са сједнице

Он је подсјетио да су Кривокапићу јуче из ДФ-а поручили да је одлазећи премијер и да је прекршио више пута споразум. Подсјетио га је и на изјаве Андрије Мандића који је казао да су разочарани оним што је урадила бивша власт.

- Кнежевић вас је позвао да поднесете оставку јер ћете изгубити кредибилитет што се и дешава. Лидер СНП-а вам је поручио да више нећете бити премијер уколико оснујете партију. Небојша Медојевић вам је рекао да уколико буде усвојен буџет, мора бити изабрана нова влада. Након ових изјава, како ви доживљавате процес демократије. Ви сте нас својим понашањем вратили у прошлост, својим односом према функцији. Окренули сте леђа онима који су вас изабрали у парламенту - казао је он. 

Живковић је додао да двије трећине парламента не подржавају премијера, а да он и даље прича о напредку државе.

- Изгубили сте легитимитет и то траје годину дана. Ако вас не занима фотеља, како то да ту и даље сједите. Живимо у политичкој фантастици, ви планирате да формирате партију. И са позиције премијера покушавате себе боље да позиционирате - додао је посланик ДПС-а.

Кривокапић му је казао да има грешку која је системска, те да не види више од фараона који свијетли изнад ЦГ који је уништио Црну Гору.

- Мени држите моралне придике, а шта је са Пандорином кутијом и том афером у којој су учествовали и министри. Ви сте покрали Народну слогу и знам како је превара настала, знам како је та превара настала. Ви сте преправљали цифре, десет хиљада доказа је постојало. То је била највећа превара. Следећа је била у Никшићу гдје сте оставили празну касу. Ово Црна Гора не заборавља. Ако се осврнемо на предсједничке изборе на којим је кандидат био Бојанић и ту је настала превара. Настало је пребројавање да не бисте изгубили изборе - нагласио је Кривопић.

 - Не сјећате се џипова који су ишли ка Рожајама. Ово су игре које играте, овог пута се десио народ. Народ брани све ово - додао је.

Упитао је и зашто није откривено ко је убио Душка Јовановића, а како је додао, то је очекивао народ да открију.

- Није битно шта ко сања, зашто не кажете нешто против ових програма, те зашто ви нисте предложили нешто слично током власти. Ова влада није ушла у корупцију, можете да нас ставите на било који скенер - додао је он.

Након излагања премијера, Живковић је казао да је он политички феномен.

- Нисте само медицински него и политички. Морате да водите рачуна о вокабулару док говорите у овом дому. Остављам вам то па сами процијените је ли то у реду или није. Ђукановић са 55 одсто гласова на предсједничким изборима има највећи легитимитет у овој држави. Када говорите о Ђукановићу, говорите и о самом себи. Ви сте били у саставу владе премијера Ђукановића. Ви сте стицали материјална добра, а од државе сте добили стан. Ви причате о спрженој земљи. Ја вас нисам питао оно што сте ми ви причали. Треба да ми одговорите како мислите да спроведете све планове и визије које имате, а немате подршку парламента. Како мислите да ријешите ово питање - упитао је он.

Навео је Кривокапића није вријеђала опозиција колико позиција, те да има проблем са онима који су га изабрали у овом парламенту. 

- Ви причате о превари, а искористили сте партијску ифрастуктуру да дођете до позиције премијера. Овдје ви нама држите моралне придике. Подгледајте истину у очи, знам да је код вас завладало властољубље чим сте дошли на функцију премијера - рекао је Живковић.

Поручио је и да нова власт скида таблице службене да их не би примијетили да користе таблице у приватне сврхе.

- Методе које сте ви користили, ова влада неће користити. Рећи ћу вам како сте изгубили, тако што сте форсирали излазност до 12 сати, након тога сте вршили притисак на оне које неће да изађу. Вас не интересује ваша корупција. Запамтите господине Живковићу, ДПС је прошлост. Да ли сам ја стан који сам добио по правилнику или по вашем систему. Је ли то модел ове владе, да ли смо подијелили и један, једини стан на начин који ви дијелите - одговорио му је Кривокапић.

Живковић га је упитао да ли је пријавио приходе од стана који издаје.

- Ви сте нелегално изградили кућу, чули смо да имате одређене фирме - додао је Живковић. 

Подсјетио је да је једини премијер који доноси мјере а не поштује их, и да није вакцинисан. 

image

Бранко Радуловић

- Бранко Радуловић

Бранко Радуловић, представник посланичког клуба Демократски фронт – Покрет за промјене, сматра да програми „Европа сад“, „Црногорски маршалов план“ и „Фискална стратегија“ нијесу реформски, већ да су у парцијални и неутемељени и могу да изазову социјални хаос.

- Да сте уважили моје сугестије, имали би сад Владу коју посдржава већина у парламенту. Данас не би имали последње понуде ДФ-а. Кривокапапићу моје квалификације у питању које сам вам поставио одузеле би много времена, а осврнуће се само на неке - додао је он.

Радуловић је упитао и што ће са пензионерима који примају ниске пензије, те додао да план о повећању плата није скроз изводљив.

- Рећи да ћемо имати зараде као Словенија је дрскост. Гарантујете да ће у фебруару бити повећање зараде, али лако је то извести. Ипак у децембру ће бити више гладних - додао је Радуловић.

Истакао је и да се слаже са дијеловима програма "Црна Гора одмах" којег је представио Кривокапић.

- Сваки пројекат мора проћи процес сазријевања. Морамо наћи рјешења, ништа од ИРФ-а.. Нема фонда за ЦГ, у најави је гарантни фонд. Једини сам ја који у лице ЕУ тражим пакет помоћи. Обећавали су да будемо једнаки као чланице, како ћемо стићи чланице када су деценијама и миленијумима испред нас - упитао је он.

Како је додао, нема ЦГ будућности, без четири хидроелектрани на Пиви.

Кривокапић је навео да је најважније да он и посланик Радуловић по одређеним питањима исти став.

- За планове Европа сад и Црна Гора одмах очекује подршку 81 посланика, јер ово није прича за политичаре, него за грађане - нагласио је премијер.

Радуловић је нагласио да ће и даље нудити рјешења, без обзира кроз шта пролази он и његова породица.

- Знајте нешто, да уколико буде у јакој влади и ДФ она ће бити европска, црногорска- додао је.

У медијима, како додаје, види лажи о породици.

- Кунем се све сам поштено зарадио. Медији који пишу лажи о мојој породици ће одговарати - нагласио је он. 

image

Дамир Шеховић

- Дамир Шеховић

Посланик опозиционих Социјалдемократа и бивши министар Дамир Шеховић питао је премијера шта ће Влада предузети да ријеши проблем политичке, институционалне, економске, здравствене и безбједносне кризе.

- Шта планирате да урадите да бисте одблокирали преговарачки процес са Европском унијом који је већ неко вријеме суштински блокиран? - наводи Шеховић.

Он је подсјетио на, како је казао, нереална обећања премијера на које би му и писац бајки Андерсен позавидио.

- Ви сте грађанима обећали слободу, и да вам је мултиетнички склад светиња. Нисте испунили нити једно обећање који сте дали прије годину дана. Ми смо добили слободу, у којој су најмање слободни Црногорци и мањински народи. Добили смо слободу која нас је вратила у деведесете, у Владу сте по дубини убацили особе које се диве ратним зличинцима. У 21. вијеку сте нам увели теократију, по први пут сте нас сусрели са једновјерским и једнонационалним министрима у влади. Црна Гора се данас налази у највећој кризи, нигдје не можете да нађете примјер у свијету да двије трећине парламента бојкотује владу, и да влада влада са овом подршком - казао је посланик СД-а. 

Стандард је, како је истакао, за вријеме ове владе никад нижи и да свакодневно опада.

- Цијене дивљају, знате ли да имамо највећи раст горива у Европи. Сваки дан више стотина људи остаје без посла, захваљујући раду ове владе добит ЕПЦГ, Рудника угља и Цедиса смањен - казао је Шеховић.

Истакао је да податак да је Црна Гора једна од првих у свијету по стопи мртвих и инфициранин по стопи становника, и то треба да забрињава. Навео је и да је међународни углед нарушен јер је парламентарна већина анти-НАТО, и анти-ЕУ.

- Кад вас човјек слуша, помислио би да је раније овдје био мед и млијеко. Ако ви говорите о томе да цуре информације, кажите одакле вам то. Зашто стално обмањујете народ, и причате нешто што није тачно. Докажите то што кажете, на бацајте пред народ приче које немају утемељење. Шта сте нам оставили, били смо у колапсу, обвезнице су нас спасиле. Ми ћемо ове године имати највећи економски раст можда и у Европи. Када сте ви у вашој економији имали ситуацију да имате суфицит у одређеним мјесецима. Зато се формира четврти програм који ће дефинисати како ће се управљати предузећима - казао је Кривокапић одговарајући на питање Шеховића.

Додао је и да је нојој власти остављен здравствени систем са нула вакцина.

- Чиме сам ја заробио тужилачки и судски савјет. Оставили сте га у ВД стању. Погледајте колико је кривичних пријава процесуирано, данас се отвара афера "Шљунак". Када сте ви то радили, то је рађено када сте ви били на власти. 

- Ви ударате на чесне људе који хоће да примјене захтјев. У задњем извјештају ЕК нема хибридног режима, слобода се десила. Мени приговарате што сам вјерник, јер је то, како кажете, теократска влада. Мени је једнак и реис и владика, никад нисам ни један захтјев одбио. Ви сте били селективни, а то није ништа добро Црној Гори донио - казао је предсједник Владе. 

Шеховић је навео да нема проблем ни са једном вјерском заједницом, али ће дићи глас кад се оне умијешају и баве са политиком.

- Код нас су побркани лончићи - напоменуо је он. 

Он је казао да премијер може да се угледа и на примјер премијерке Шведске која је поднијела оставку након што буџет те државе није усвојен.

- Могли сте и слиједити тај примјер - додао је Шеховић.

image

Драган Ивановић

- Драган Ивановић

Посланика Социјалистичке народне партије Драгана Ивановића интересује када грађани могу очекивати попис становништва, домаћинстава и станова и да ли ће га бити.

- Грађани су били незадовољни радом Монстата и њеним менаџментом. Схватили смо да ће овај нацрт закона прећи у предлог, значи можемо грађанима да ће избора бити у следећој години. Штета би било да се попис не деси у овој години, ово што ја питам, питају грађани незадовољни свим овим што се дешавало у ових 30 година. Онај народ који се годинама бојао да се јасно изјасни о својо националности - казао је Ивановић.

Истакао је да је ова власт довољно паметна да допусти да се грађани јасно изјасне на попису.

Премијер Кривокапић је одговорио да је у ту проблематику ушао у априлу и да добро зна техничке и законске елементе да би се десио попис.

- Влада је јасно зацртала да ће четврти квартал бити посвећен овом закону. Направљен не Нацрт закона о попису, имао је и јавну расправу која је требала да буде више транспарентна. Али да се то може исправити кад у скупштину дође овај закон. Оно што је најважније да је нацрт отишао ка ЕУ, по свим сазнањима које имамо врло брзо ће завршен тај дио. Већ након тога, на првој сједници Владе тај предлог би требао да буде усвојен. Очекујемо следеће године сигурно попис, нема разлога да избори не буду организовани, а попис након њих - додао је он. 

Шеф клуба Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић интересује се, како је навео у питању, колико је средстава Влада планирала у 2022. години за завршетак започетих пројеката у општинама на сјеверу Црне Горе, те колико за путну и водоводну инфраструктуру.

image

Ервин Ибрахимовић

- Ервин Ибрахимовић

- Нема развијене ЦГ, без развијеног сјевера, зато сам и поставио ово питање. Поново нисте довољно средстава одвојили за сјевер, да ли шаљете поруку грађанима сјевера да иду трбухом за крухом. Ово није развојни буџет, зашто не желите да више улажете у сјевер државе. Исто тако, није добро да се има осјећај да се овај буџет правио по политичком, националном и етничком кључу. Овај буџет неће донијети бољитке мањинама. Морамо поћи на изборе уколико желимо да заштитимо европске вриједности у Црној Гори - додао је он. 

Кривокапић му је казао да је буџет развојни за сјевер, а да то говоре чињенице.

- Прва је да је он већи у односу на прошлу годину, 475 еура по грађанину, и то је два пута више него у централном дјелу. Ово су неспорне чињенице, не желим да вам читам пројекте који су овдје наведени, то су пројекти који су већ започети и нови пројекти. Ја сам молио од маја локалне заједнице да благовремено доставе прокјекте за валоризацију, одређене општине нису реаговале благовремено. Ако је Влада крива за то, онда нек сносимо кривицу - одговорио је премијер.

Шеф клуба „Црно на бијело“ Милош Kонатар питаће шта је Влада урадила по питању правде, борбе против организованог криминаиа и корупције и на враћању наде грађанима да ће Црна Гора бити праведна, социјално одговорна, држава јаких институција и владавине права.

- Грађани ове земље су 30 година трпили неправду и били обесправљени, зато је наша обавеза да вратимо правду и да исправимо неправду. Грађани који највише трпе неправду су они који су градили све оно што у Црној Гори имамо. Ми у ГП УРА нисмо случајно тражили да преузмемо одговорност кад је у питању борба против криминала и корупције. На ове резултате смо поносни, а и ви можете да будете. Влада на чијем сте челу је објавила рат свим криминалним клановима. Питање за нас у парламенту је зашто нисмо још завршили реформу тужилаштва и изабрали нови тужилачки савјет. Успјех ове владе је и мој успјех, и никад нећемо прихватити тезу да је пројекат експертске владе неуспјешан пројекат. Ова влада је испоручила резултате, а можете да будете поносни када је борба против криминала у питању - казао је Конатар.

image

Милош Конатар

- са сједнице

Кривокапић је навео да је најважније формирање Тужилачког савјета.

- Нама треба што прије сињор недодирљиви који ће да крене у обрачун са људима који су довели државу у ово стање. Нигдје нема мање државе са оволиким бројем људи који су повезани са организованим криминалним групама. Ова влада је рекла да је нулта толеранција на корупцију. Сви они који не препознају да је шверц цигарета био један од кључних заната које су водиле двије групе људи. Друга два значајна елемента односи се на залијену највеће количине наркотика на Балкану. Два клана које дијели улица су свели своје активоности на минимум минимума. У Црној Гори цуре информације. Зна се ко је повезан са ким, али то треба препустити тужилаштву и судству - јасан је премијер.

Поручио је посланицима већине да се договоре и ријеше проблем тужиоца.

Конатар је казао да би ЦГ кренула напријед требе да се ухапсе они који су покрали државу и да врате оно што су узели од ње.

- Нема борбе против корупције без политичке воље и без Закона о поријеклу имовине. Правда је да лопови врате оно што су покрали и да се тај новац усмјери ка онима који су градили ову земљу и који су жртве њиховог лоповлука. Ја мислим да моје колеге неће бити против тога да се овај закон усвоји. Нека испитивање имовине крене од нас и нек иде даље - нагласио је Контар.

Премијер му је казао да Закон о поријеклу имовине треба да оствари оно што се дуго чека.

- Очекујемо да ће вријеме које је везано за дио одборења које ради Европска комисија бити скраћен. Оно што највише нервира црногорце је неправда. Надам се да ће правда закуцати на врата свих оних који су на различите начине долазили нелегитимно до имовине - рекао је Кривокапић.

Конатар је казао да он није подметао клипове у точкове владе, и да се поноси резултатима који су постигнути те ће подржати сваки пројекат и повећање плата радницима. 

- Правда је да Црна Гора коначно постане дио модерне Европе. Правда је да се ми окупимо око јединог циља а то је европска будућност ЦГ. Даћемо све од себе да ЦГ буде наредна чланица ЕУ - увјерен је Конатар.

Посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић је казала да је увјерена да је ово Кривокапићев последњи премијерски сат.

- Не можете бити премијер само Србима, има нас Црногораца, Рома, Албанаца... Не можете бити премијер само оних који иду у СПЦ, него и оних који иду у ЦПЦ; синагогу, џамију. Ви нарушавате поредак ове државе. Политика ваше владе покушава да уништава Факултет за црногорски језик и књижевност. Напади на факултет су напади српског света. Вама смета тај факултет који су јасно рекли не пузајућем фашизму. Сметају вам јер професори нијесу инфериорни у односу на било кога, и неће дозволити да на том факултету предају Милошевићеви пулени. Вама смета овај факултет јер је црногорски и јер је на Цетињу које је бастион независности Црне Горе. Што више будете насртали на ФЦЈК, он ће бити све јачи и јачи - поручила је Вуксановић Станковић.

image

Драгиња Вуксановић Станковић

- Драгиња Вуксановић Станковић

Она је питала  Kривокапића да ли намјерава да премијерску функцију и даље обавља као вјерник једне вјерске заједнице урушавајући секуларни карактер земље.

-Kада ће Влада престати да опструира рад Факултета за црногорски језик и кјнижевност и има неадекватан однос према црногорској дијаспори - упитала је она.

Предсједник Владе је истакао да никада нико у овој влади није пребројавао било коме крвна зрнца.

- Никада нисмо гледали ко гдје иде и у коју цркву улази. Ви сте све издигли у медијску хајку, не постоји инструмент који ће измјерити да ли ви или ја више волите Цетиње. Не знам о каквом просрпском свијету се ради, али знам како је тај факултет формиран. Ова влада није укинула тај факултет - нагласио је Кривокапић.

Додао је да не зна да је имао неки проблем са дијаспором.

- Ако ви сматрате да ја избјегавам било које вјерске заједнице, питајте бискупа, реиса...Ако ви заговартате неки други вјерски приступ, реците нам, је немам никавко оптерећење - додао је.

Вуксановић Станковић је додала да премијер једно говори, а друго ради.

- Ваше право је да узимате кашичићу и да учествојете у вјерском обреду. Ваша министарка Братић рекла је да не признаје Црногорце, ви говорите да волите Цетиње, а у тај град не смијете да дођете до обезбјеђења. Ви овдје фаворизујете одсјек, и тиме сте доказали да сте против Факултета за црногорски језик. Сад сте набројали све вјерске заједнице, а нисте поменули ЦПЦ. Признајете ту цркву, али зашто то нисте рекли грађанима. Ја вам кажем, оног момента кад митрополит Јоаникије устане и каже да признаје нацију црногорску, државу, химну и заставу ја ћу доћи да му пружим руку. Али не,он ради за корист цркве Србије - навела је она.

Упитала је премијера колико је представника дијаспоре избрисано из бирачког списка.

- На Цетињу ћете 5. децембра добити одговор на све оно што сте урадили Цетињу и Црној Гори. Оне у чије сте име изабрани, не могу на Цетињу листу да саставе. Оканите се насртаја на све што је црногско, је ли вам јасно - поручила је она. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:51