/ - FOTO: MINISTARSTVO - URBACT
07/02/2024 u 16:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Program URBACT prilika za povezivanje sa gradovima iz cijele Evrope

Prema riječima Kristijana Radojčića iz Sekretarijata programa URBACT, mreže gradova u okviru ovog programa predstavljaju svojevrsni inkubator za lokalne samouprave

Program URBACT pruža priliku opštinama da sarađuju sa lokalnim samoupravama iz cijele Evrope i da zajedno sa građanima kreiraju rješenja kako bi gradovi bili zeleniji, inkluzivniji i inovativniji.

To je kazao Miloš Marković, v. d. generalni direktor Direktorata za evropsku teritorijalnu saradnju u Ministarstvu evropskih poslova, otvarajući info dan o Pozivu za kreiranje mreža za prenos inovacija u okviru programa URBACT, koji je danas održan u Podgorici.

Poziv je otvoren za sve opštine i lokalne subjekte u Crnoj Gori i još 35 zemalja Evrope, koji će kroz umrežavanje imati priliku da razmjenjuju dobre prakse i podstiču učešće građana u kreiranju rješenja za održivi urbani razvoj.

- Ono po čemu se URBACT razlikuje od drugih programa evropske teritorijalne saradnje jeste njegova primarna usmjerenost na lokalni nivo. URBACT prepoznaje ulogu koju gradovi imaju u rješavanju kompleksnih društvenih izazova i omogućava lokalnim samoupravama da budu pokretači promjena - kazao je Marković.

On je naglasio da su u prethodnoj godini crnogorske lokalne samouprave, u okviru Poziva za uspostavljanje mreža za izradu akcionih planova, ostvarile zapažen uspjeh.

- Tri opštine – Bijelo Polje, Berane i Budva, dobile su podršku za učešće u 4 mreže, koje se tiču zelene tranzicije, promocije različitosti i povezivanja ljudi, jačanja ruralno-urbanih veza, te jačanja noćne ekonomije. Ovi rezultati nas uvjeravaju da ćemo i u okviru ovog poziva u nekoj od mreža imati lokalne subjekte iz Crne Gore - istakao je Marković.

Govoreći o iskustvu u sprovođenju projekta „ECONNECTING“, menadžerka Opštine Berane Tatjana Mališić Delević kazala je da zajedno sa partnerima iz 7 gradova Evropske unije rade na izradi strategije za bolju povezanost ruralno-urbanih područja.

- U okviru naše mreže želimo da na održiv način smanjimo udaljenosti unutar opštine, povećamo broj zelenih površina, oblikujemo humane javne prostore, te podstaknemo održivu mobilnost i uključivanje građana u proces planiranja - naglasila je Mališić Delević.

Prema riječima Kristijana Radojčića iz Sekretarijata programa URBACT, mreže gradova u okviru ovog programa predstavljaju svojevrsni inkubator za lokalne samouprave.

- Kroz umrežavanje gradovi imaju priliku da uče jedni od drugih, kao i da upoznaju ljude iz drugih evropskih država, drugačije sisteme i kulture. Na taj način se međusobno inspirišu i razmjenjuju dobre prakse iz prve ruke - kazao je Radojčić.

Poziv za kreiranje mreža za prenos inovacija otvoren je do 20. marta 2024. godine i pruža priliku evropskim gradovima da prenesu i prilagode svom lokalnom kontekstu inovativne projekte sprovedene tokom prethodne perspektive u okviru Urbanih inovativnih akcija

Planirano je kreiranje 10 mreža za prenos inovacija, dok budžet jedne mreže može iznositi najviše 550.000 eura. Broj partnera je ograničen na 5 do 7, uključujući vodećeg partnera.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 18:52