Ђорђе Радуловић / - DUSKO MILJANIC 81000 PODGORICA
09/04/2022 u 17:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Прави тренутак да ЕУ убрза и подстакне политику проширења

Шеф црногорске дипломатије је у контексту рата у Украјини оцијенио да је на Западном Балкану потребна проактивнија улога ЕУ

Од самог почетка Конференције о будућности Европе, Црна Гора је показала жељу и одлучност да активно учествује у овом инклузивном пројекту, казао је министар вањских послова Ђорђе Радуловић као једини шеф дипломатије са Западног Балкана који је учествовао у раду пленарне сједнице ове Конференције која окупља представнике ЕУ институција и грађане Европе.

Како је саопштено из Министарства вањских послова, шеф црногорске дипломатије је у контексту рата у Украјини оцијенио да је на Западном Балкану потребна проактивнија улога ЕУ, те да је дошао прави тренутак за Унију да коначно убрза и подстакне политику проширења, у циљу очувања мира и стабилности региона.

На тој линији, он је додао да - као што неке, до сада традиционално војно неутралне ЕУ земље, попут Шведске и Финске, данас размишљају о чланству у НАТО-у, тако и неке земље Алијансе, попут Црне Горе, морају имати убрзану интеграцију у ЕУ, што предвиђа и Нова методологија преговора.

Истакавши да се Црна Гора као поуздан партнер, у потпуности усклађује са Заједничком вањском и безбједносном политиком Уније, министар Радуловић је казао да је наша држава посвећена заједничкој визији уједињене, кохезивне и јаке Европе, што доказује и наш главни стратешки спољнополитички циљ – чланство у ЕУ.

У контексту сарадње између ЕУ и НАТО-а, шеф црногорске дипломатије оцијенио је да сарадња ове двије организације мора бити јака зарад сигурности и будућности читаве Европе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 00:21