drugi krug predsjednickih izbora / - SRDJAN BOLJEVIC
15/04/2023 u 15:54 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

RTS: Јakov Milatović i zaokret ka politici јedinstva u Crnoј Gori, iskustvo ili okolnosti

Slično zemljama u regionu, i za Crnu Goru se u ovoj godini predviđa privredni rast od vjerovatnih dva i po odsto

Na čelu države ekspert, ali će buduća vlada biti vlada političkog jedinstva, obećava novoizbrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, piše RTS.

-Naziv političko jedinstvo sugeriše da oni smatraju da je jedan od ključnih problema Crne Gore, odnosno onoga što je Milo ostavio, političko nejedinstvo- kaže Nebojša Lazarević iz Centra za evropske politike.

Crna Gora je u prethodnom periodu učinila značajan reformski iskorak u poreskoj politici kroz uvođenje progresivnog oporezivanja, prebacivanjem finansiranja zdravstvenog osiguranja na budžet i povećanjem poreza na potrošnju.

To je omogućilo smanjenje nezaposlenosti i nagli skok zarada. Problem je što je turizam kao glavni motor privrednog razvoja zbog kovida, pretrpio veliku štetu.

-Tek će ove godine zapravo ukupan nivo privredne aktivnosti u Crnoj Gori dostići onaj nivo koji je bio prije 2020. godine i prelivanja pandemije i različitih drugih ograničavajućih mjera na crnogorsku privredu. Crna Gora ima problema sa visokim javnim dugom. Dakle, on dostiže skoro 70 odsto BDP-a što je nivo koji je značajno veći od onog koji se preporučuje zemljama tog nivoa razvoja-ukazuje Mihailo Gajić, programiski direktor za ekonomska istraživanja "Libek".

Činjenica je da je Crna Gora u protekle dvije godine otplaćivala obaveze po kreditima. Uprkos i dalje visokom javnom dugu, djeluje da se vodi odgovorna fiskalna politika.

Ohrabruje što su planovi o završetku auto-puta Bar–Boljare, kao i pokretanje drugih infrastrukturnih projekata koji su na vrhu prioriteta novoizabranog predsjednika – realni. U ovom trenutku, mnogo veći problem je dvocifrena inflacija.

-Ekonomski problemi koji se pred crnogorsku vladu postavljaju svakako su visok rast rashoda za život stanovništva. Najveći pojedinačni rashod za sva domaćinstva su osnovne životne namirnice, a rast cijena hrane u Crnoj Gori je dostigao zvanično 25 posto-dodaje Gajić.

Svakog radnog dana Crna Gora iz Srbije uveze poljoprivredne proizvode u vrijednosti od oko milion evra. To Srbiju svrstava u, kao je to rekao i novoizabrani predsjednik Milatović, najvećeg ekonomskog partnera Crne Gore. Poslije posjete Briselu, koja bi trebalo da uslijedi odmah nakon inauguracije, rekao je da bi se rado odazvao pozivu da dođe u Srbiju.

-Dolazak ljudi koji su školovani na Zapadu, koji razmišljaju na jedan nov, potpuno proevropski način, mislim da će prosto provjetriti odnose između Srbije i Crne Gore i ostale odnose u regionu. Mislim da 'Otvoreni Balkan' nije jedina stvar na svijetu u kojoj je Milo Đukanović vidio velikosrpsku zavjeru. Tako da njegovim odlaskom mislim da će i dio 'Otvorenog Balkana' imati šansu da uspije- smatra Lazarević.

Slično zemljama u regionu, i za Crnu Goru se u ovoj godini predviđa privredni rast od vjerovatnih dva i po odsto.

Da li će taj rast biti viši u ovoj i narednim godinama, zavisiće od kvaliteta odabranih infrastrukturnih projekata, ali i pokretanja novih sektora poput informaciono-komunikacionih tehnologija za šta postoji potencijal, a gdje Crna Gora u odnosu na region nije uhvatila korak, piše RTS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 18:58