Sjednica vlade / - VLADA/FLICKR.COM
12/03/2024 u 23:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić ignorisao zakon i Demokrate i imenovao Radovića za v.d. direktora UP

Većinom glasova članova Vlade odbijen je predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da policijski službenik Lazar Šćepanović bude v.d. direktora Uprave policije.

Premijer Milojko Spajić predložio je, a većina ministara podržala, da v.d. direktora Uprave policije bude Aleksandar Radović, jedan od prijavljenih na javnom pozivu za prvog čovjeka policije u v.d. mandatu.

Prethodno su pravljene prave pravne akrobacije, pa je Vlada je prvo usvojila većinom glasova zaključak kojim ovlašćuje premijera Milojka Spajića da on predloži vršioca dužnosti direktora policije. Takvo nešto do sada nije zabilježeno niti ima uporište u Zakonu o unutrašnjim poslovima.

Tokom rasprave o predlogu Spajića da policijom koordinira Radović, kako saznajemo, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović upozorio je da je time napravljeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Zakonom je propisano da vršioca dužnosti direktora policije predlaže ministar unutrašnjih poslova.

Prethodno je premijer predlagao da Radović bude "koordinator" Uprave policije o čemu se na sjednici Vlade nije glasalo.

Sjednica Vlade počela je juče u 16:20 i prekidana je četiri puta zbog neslaganja PES-a i Demokarata oko prvog čovjeka policije. Ministar Šaranović je Vladi predložio Lazara Šćepanovića za v.d. direktora policije što premijeru i ministrima iz redova PES-u nije bilo prihvatljivo. Šaranović je sinoć u pismu koje je uputio premijeru upozorio na posledice ukoliko se Šćepanović ne izabere za v.d. direktora policije. Rok za izbor v.d. direktora UP istekao je u ponoć, a kako dogovor nije postignut, Vlada je prema zakonu,trebalo da poduži mandat već smijenjenom Zoranu Brđaninu. 

Šaranović Spajiću: Ukoliko ne glasate za Šćepanovića mogu nastati nesagledive posljedice



Na sjednici Vlade prethodno je usvojen zaključak da ministar Danilo Šaranović dostavi biografije svih kandidata za v.d. direktora Uprave policije. Većina u Vladi smatrala je da su svi koji su se prijavili za ovu funkciju kandidati za v.d. i da će se o njima raspravljati. 

Prema informacijama Dana, ministri PES-a tražili su da se skine oznaka tajnosti sa izvještaja ministra unutrašnjih poslova o sprovođenju javnog poziva za izbor kandidata za v.d. šefa policije. Premijer je na početku sjednice konstatovao da je Šaranović dostavio nepotpunu dokumentaciju, a problematizovano je i to što je kandidata Šćepanovića, na poligrafu ispitivao službenik kojem je on direktno nadređen. 

Ministar Šaranović demantovao je sinoć navode medije da odbija da saopšti ime poligrafiste koji je ispitivao kandidata Šćepanovića. U saopštenju dostavljenom medijima on je naveo da je svim članovima Vlade dostavio kompletan Izvještaj o poligrafskom testiranju svih policijskih službenika i sve informacije u vezi sa tim.

Šaranović: Vladi sam dostavio kompletan Izvještaj o poligrafskom testiranju svih policijskih službenika



Ranije juče, prema saznanjima Dana, ministar Šaranović je premijeru ponudio da izabere jednog od dvojice kandidata koji su prošli poligraf, što je Spajić odbio. 

Šaranović predložio Šćepanovića za v.d. direktora Uprave policije

Zaključak Vlade: Šaranovića dostavlja spisak svih kandidata, Vlada bira v.d. na njegov predlog

U Pozivu MUP-a za sve zainteresovane policijske službenike koji ispunjavaju uslove za v.d. direktora Uprave policije, koji je objavljen 4. marta navodi se da će Vlada na predlog ministra unutrašnjih poslova za vršioca dužnosti odrediti jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice Uprave policije.

- Članom 16 stav 4 Zakona o unutrašnjim poslovima je propisano da u slučaju prestanka mandata direktora Policije prije isteka vremena na koje je postavljen ili u slučaju spriječenosti direktora Uprave policije da, iz bilo kojih razloga stalno ili na duže vrijeme vrši svoju dužnost, Vlada će na predlog ministra, za vršioca dužnosti odrediti jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice Uprave policije, koji ispunjava uslove za direktora Policije propisane zakonom, a najduže do šest mjeseci, precizirano je u Pozivu.

Poziv je raspisan na osnovu Zaključka Vlade od 3. marta 2024. godine, kojim se ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović zadužuje da sprovede javni poziv od 4. do 10. marta radi izbora v.d. direktora Uprave policije.

Takođe, Vlada je zadužila Šaranovića da do sjednice 12. marta dostavi Vladi izvještaj o sprovedenom javnom pozivu i spisak svih prijavljenih lica, nakon čega će Vlada, na njegov predlog za v.d. odrediti jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice Uprave policije.

image

Zaključak Vlade

- VLADA CG


MUP: Sva poligrafska testiranja označena su stepenom tajnosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da nije tačna informacija da je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović proglasio tajnom ko je poligrafista koji je ipitivao kandidata za v.d. direktora Uprave policije. Iz MUP-a pojašnjavaju da službenici koji se bave poligrafskim testiranjem su početkom godine donijeli rješenje stepena tajnosti „Interno“.

- To se odnosi na sva poligrafska testiranja, u kojem su navedni razlozi štetnosti akta, a gdje bi objelodanjivanjem takvih informacija nastupile određene posledice- navodi MUP.

Dalje objašnjavaju da se navedno rješenje odnosi na sva lica u odnosu na koja se primjenjuje poligrafsko testiranje, odnosno izvještaj i mišljenje poligrafskih ispitivača isključivo se koristi u policijske svrhe, jer nisu dokaz na sudu, a služi indicijalno za usmjeravanje daljih postupaka i potvrđivanje određenih sumnji u odnosu na lica koja su predmet kriminalističkih obrada.

- U rješenju se navode svi podaci o štetnosti, o licima koja su predmet poligrafskog testiranja, radnje zbog kojih se preduzima poligrafsko testiranje, kao i drugi podaci koji su značaja za razjašnjenje određenih činjenica. To je ustaljenja praksa u sprovođenju ove policijske radnje, te shodno tome obavještavamo javnost da su sva poligrafska testiranja, izvještaji i mišljenja, kao i svi drugi podaci koja iz njih prozilaze, označena stepenom tajnosti „Interno“ - objašnjava MUP.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:05