Нела Савковић Вукчевић / - ДПС
21/07/2021 u 14:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Савковић Вукчевић: Умјетност у Црној Гори под анестезијом

Она је оцијенила да ни култура није поштеђена реваншизма, партијских ухљебљења "и свега што су главна обиљежја рада актуелне Владе"

Имајући у виду каква се катастрофа дешава у ресору просвјете, културни дјелатници требало би још да буду и задовољни због тога што је министарка Братић потпуно занемарила ту област, саопштила је посланица Демократске партије социјалиста, Нела Савковић Вукчевић.

- А да је култура у потпуности занемарена, најбоље ће рећи и најповршније поређење свега што је Влада у тој сфери урадила чак и током корона кризе у односу на потпуну стагнацију и игнорантски став министарства “четири у један“ - наводи Савковић Вукчевић.

Црногорски ствараоци су, наводи она, остављени на вјетрометини, а некадашње Министарство културе претворено је у испоставу "која служи само томе да Весна Братић по казни шаље неподобне службенике".

Иако је Будћет усвојен прошлог мјесеца, конкурса за ствараоце нема ни видику. Исто је и са програмом подршке култури на сјеверу, а иновативни и дјелотворни програми попут "Креативне Црне Горе" сада су већ дио давног прошлог времена.

- Многе манифестације, које су у Црну Гору доводиле и признате ауторе и бројну публику из иностранства, одумиру - додаје Савковић Вукчевић.

- Потпуно су стали пројекти којима је умјетничко-креативна заједница у Подгорици, Бару и Бијелом Пољу требало да добије простор за стварање, а Црна Гора објекте за резиденцијалне програме. Министарка Братић већ је почела да својата сличан пројекат у Котору, који је у цјелости реализовала претходна Влада - а са којим она сама и даље појма нема шта ће радити. Бројни обновљени објекти из прошлог мандата, попут Пекићеве куће у Шавнику, зјапе празни и неискоришћени - истиче посланица ДПС-а.

Она је оцијенила да ни култура није поштеђена реваншизма, партијских ухљебљења "и свега што су главна обиљежја рада актуелне Владе".

- Врсни и стручни службеници из ресора културе и институција умјетности данас су углавном беспослени, а установе културе претворене су у мјеста која углавном служе за организацију програма иза којих стоји владајућа већина.

Од укидања Министарства културе, ријечју, умјетност у Црној Гори је под анестезијом, чекајући ћутке упокојење - истиче посланица ДПС-а.

ДПС, стога, од владајуће већине захтијева да се ману политике компромиса, бесмислених ограђивања и осуђивања и да под хитно утичу да се културом бави посебно министарство - "оно које је и постојало док они нијесу почели са експериментисањем чије су посљедице већ катастрофалне".

- Није овај захтјев никакво политикантство, већ посљедњи позив да држава коначно учини један одговоран потез према културној заједници и да се спријечи коначна пропаст умјетности, ка чему је води министарка Братић са својим сарадницима.

Као конструктиван политички субјект, не само да ћемо поздравити такву одлуку, већ ћемо бити и савезници у амбицији да црногорска култура коначно крене напријед, након осам мјесеци њеног потпуног занемаривања и крајње немарног односа министарства “четири у један“ - закључила је Савковић Вукчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:41