Šćekić se sastao Bušardijem / FOTO: Đorđe Cmiljanić/Vlada
22/03/2024 u 14:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šćekić: Država je dala svoj maksimum tokom izbjegličke krize

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić sa saradnicima ugostio je danas šefa kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Crnoj Gori gospodina Žan-Iv Bušardija. Šćekić je predočio kolike je napore Crna Gora uložila da bi na najbolji mogući način odgovorila izazovima koje je donijela izbjeglička kriza.

Tema sastanka su bile aktivnosti koje Crna Gora preduzima kada je u pitanju izbjeglička kriza i prihvat raseljenih lica iz područja zahvaćenih sukobima. Misija UNHCR-a u Crnoj Gori usmjerena je na pružanje podrške državi u obezbjeđivanju prava za ukrajinske nosioce privremene zaštite, izgradnji sistema azila u Crnoj Gori,  sprječavanje i iskorijenjivanje apatridije ali i na stvaranje uslova za integraciju. 

Gospodin Bušardi je istakao činjenicu da je u Crnoj Gori trenutno oko 100 000 lica mahom iz Ukrajine i Rusije, a da je od tog broja oko 62 000 ukrajinskih državljana registrovalo određeni pravni status u Crnoj Gori, a oko 6000 lica ostvarilo pravo na privremenu zaštitu.

Pozdravljena je otvorenost, humanost i solidarnost  koju je Crna Gora pokazala u pružanju adekvatne pomoći  izbjeglicama iz Ukrajine, uz ocjenu da se u kontinuitetu dokazuje spremnost za pomoć svim strancima u nevolji.

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih gospodin Dragoslav Šćekić je predočio kolike je napore Crna Gora uložila da bi na najbolji mogući način odgovorila izazovima koje je donijela izbjeglička kriza. Značajna sredstva su uložena u oblasti zdravstva  i prosvjete, a ovako značajan priliv stanovništva u velikoj mjeri utiče i na demografsku sliku Crne Gore.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno dodatno se angažovati kako bi integracija izbjeglica bila što uspješnija, a da sport predstavlja snažan alat i način povezivanja kojim se prevazilaze kulturne i jezičke barijere.  Kroz sportske aktivnosti i  kampanje  može se podizati svijest o izazovima sa kojima se izbjeglice suočavaju, ali i svijest o njihovim potrebama i pravima i pomoći im da se što lakše odvijaju procesi integracije u crnogorsko društvo.

Sa tim u vezi, obostrano je izražena spremnost za dalje jačanje saradnje sa UNHCR-om, te istaknuta važna uloga i posvećenost da se kroz saradnju Ministarstva sporta i mladih, UNHCR-a, sportskih saveza i drugih nadležnih institucija olakša integracija izbjegličke populacije mlađe dobi. 

Sastanku su prisustvovale Sanja Jokić, savjetnica potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i Maša Stevović, savjetnica za međunarodne odnose potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:51