/ - Лого партије СД
12/04/2022 u 13:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СД: Грађанске и државотворне снаге да не буду икебана у мањинскоj влади и Парламенту

Како jе наведено, давање капитално важних ресора у Влади онима коjи ниjесу подржали нити jедну одлуку jасне европске и евроатланске већине у Парламенту, било би неприхватљиво

Грађанске и државотворне снаге, коjе су срушиле претходну Владу, треба да буду кључни фактор у мањинскоj влади и Парламенту, а не било чиjа икебана зарад неколико функционерских позициjа, поручиле су Социјалдемократе.

-Ми jесмо спремни да дамо допринос постизању коначног договора, али ниjесмо спремни да се играмо државним интересима, баш као ни да се ставимо у улогу дизача руку у Влади и Скупштини у коjима доминантну улогу имаjу анти-НАТО политичке структуре дискутабилних политичких и идеолошких свjетоназора - истичу из СД-а.

Додају да једнако ниjесу спремни да забораве на потписани споразум о политичким и програмским приоритетима практично свих посланика коjи су гласали за смjену Лепосавића, Резолуциjу о геноциду у Сребреници, смиjенили 42. Владу и предсjедника Парламента, а на основу коjих jе требало да се и конципира мањинска влада. 

Како jе наведено, давање капитално важних ресора у Влади онима коjи ниjесу подржали нити jедну одлуку jасне европске и евроатланске већине у Парламенту, било би неприхватљиво.

- А посебно би било недоговорно, нарочито након jедног неуспjелог политичког експеримента, да се тим структурама да мjесто предсjедника Скупштине, коjим се  омогућава приступ осjетљивим безбjедносним подацима, односно право вета на одлуке Савjета за одбрану и безбjедност, док би се грађанске партиjе користиле као демократско и европско покриће- казали су из СД-а.

Такође, констатовано jе да су Социjалдемократе од почетка имале отворен и jасан став у разговорима у вези са мањинском Владом, али да се процес непотребно одужио. 

-Државним интересима сигурно нећемо трговати. Ако неко под "приближавањима" или "уступцима" подразумиjева да прихватамо било чиjе неутемељене захтjеве и условљавања, онда у нама нема партнера, jер би то било неодговорно према партиjи, а приjе свега према држави - закључују из СД-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 05:48