Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag predaje predsjedniku Višeg suda u Podgorici Zoranu Radoviću izvještaj / - OEBS
17/07/2024 u 10:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šefica Misije OEBS-a uručila preporuke za reformu pravosuđa u Crnoj Gori

Dužina postupaka od optužnice do pravosnažne presude, kvalitet pravnih akata, nezavisnost, politika odvraćanja – neke su od glavnih oblasti identifikovanih za dalje unapređenje pravosudnog odgovora Crne Gore na teški organizovani kriminal i korupciju, kako je navedeno u informativnom listu o praćenju suđenja na Zapadnom Balkanu.

Tokom tri godine, u Crnoj Gori je praćeno 59 slučajeva organizovanog kriminala i korupcije, što predstavlja značajnu osnovu za nalaze zasnovane na dokazima koje je projekat objavio, navodi se u izvještaju „Od papira do prakse“ koji je objavljen u junu.

U Izvještaju su objavljeni glavni nalazi implementacije projekta od jula 2021. do marta 2024.

S ciljem otklanjanja uočenih izazova, izvještaj uvodi sveobuhvatan set od 19 ciljanih i djelotvornih preporuka za pravosuđe, kako bi se pomoglo u procesu razvoja efikasnijeg sistema u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Tokom praćenja suđenja, projekat je identifikovao simptome sistemskih izazova na institucionalnom, legislativnom i nivou usvajanje politike. Međutim, već su pokrenute inicijative koje se odnose na mnoge aspekte problema koji su identifikovani u izvještaju. Tu spadaju strategije, akcioni planovi, smjernice o zaključivanju sporazuma o priznanju krivice, ciljane obuke kao i koraci ka poboljšanju efikasnosti postupaka sužavanjem nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva. Ovo su bitni koraci, koji uz kontinuirani napor mogu dovesti do značajnog napretka - navodi se u izvještaju.

Na putu naprijed, preporučuje se, između ostalog, jačanje nezavisnosti sudija i autonomije državnih tužilaca, poboljšanje optužnica i presuda, osiguranje efektivnog sistema vođenja predmeta i kreiranje snažnije politike i prakse odvraćanja od organizovanog kriminala i korupcije.

U junu, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag (Dominique Waag) zvanično je uručila glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću i predsjedniku Višeg suda u Podgorici Zoranu Radoviću preporuke za reformu pravosuđa u Crnoj Gori, izrađene u okviru regionalnog projekta praćenja suđenja. Ona je istakla značaj koji za crnogorsko društvo imaju slučajevi koje procesuira Specijalno državno tužilaštvo. Ambasadorka Vag je čestitala predsjedniku Radoviću na nedavnom izboru i pohvalila važan i hrabar rad u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. Napomenula je i da su projekat cijelo vrijeme podržavali predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva i Višeg suda u Podgorici.

Šćekić sa Dominik Vag: Saradnjom sa Misijom OEBS-a do boljeg položaja mladih

Novović zahvalio je ambasadorki Vag na podršci koju je Misija pružila Specijalnom državnom tužilaštvu tokom njenog mandata.

- Izvještaj OEBS-a urađen je veoma temeljno i u njemu su dijagnostikovani glavni problemi koji prate postupak pred sudovima u Crnoj Gori, a dao je i dobra rješenja za njihovo prevazilaženje. Saradnja Specijalnog državnog tužilaštva i OEBS-a, uz pomoć́ studioznih i stručnih analiza postojećeg stanja u pravosuđu, od velikog je značaja za unapređenje pravosudnog sistema i efikasnu borbu protiv korupcije - kazao je glavni specijalni tužilac Novović.

Predsjednik Višeg suda saglasio se sa zaključcima i preporukama u vezi sa slučajevima organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori, podržavši tekuću saradnju sa OEBS-om.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
31. avgust 2024 09:26