Spajić i Kopman / - FOTO: VLADA
28/06/2024 u 09:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spajić-Kopman: Crna Gora u avionu i vidi pistu za slijetanje u EU

Crna Gora je na dobrom putu da postane u najskorijem roku nova članica Evropske unije, preostalo je samo da spusti avion na pistu, poruka je Herta Jana Kopmana, direktora Direktorata Evropske komisije za proširenje i susjedstvo (DG NEAR), tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem u Briselu.

Tokom razgovora je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, ocijenjeno da je Međuvladina konferencija ozbiljan signal velikog napretka Crne Gore u evropskim integracijama, a direktor Kopman je pohvalio veliki rad, kako bi se odblokirao EU put, u prethodnim mjesecima.

image

Spajić i Kopman

- FOTO: VLADA

- Ovo je istorijski momenat jer je prvi put u posljednjih 15 godina da se zemlja kandidat zaista sprema za članstvo. Trenutno ste u avionu, iznad aerodroma ste i vidite pistu i sada je preostalo samo da sletite. Imamo vrlo ambicioznu agendu sa vašom Vladom, već za vrijeme mađarskog predsjedavanja i uvjeren sam da će se stvari odvijati vrlo brzo, nastavite sa dobrim radom, spustite avion i postanite sljedeća članica - rekao je Kopman i dodao:

„Višestruki su benefiti i za EU, sama činjenica da bi poslije 15 godina mogli da vidimo novo proširenje je fundamentalna. Crna Gora je vrlo važna balkanska država, član NATO-a i zemlja koja bi mogla donijeti mnogo nove energije i povući čitav region ka EU i to vidimo kao vrlo pozitivan rasplet“.

Najviše riječi tokom sastanka bilo je o daljim koracima na crnogorskom putu ka velikoj evropskoj porodici. U tom smislu se razgovaralo o mogućnostima zatvaranja poglavlja.

- Postavili smo ambiciozan, ali i realističan kurs za Crnu Goru za naredne dvije godine. Imamo mnogo posla, ali i nekoliko važnih zadataka.  Jačanje diplomatskih aktivnosti, ali i administrativnih kapaciteta, jer se sada očekuju rezultati od svih resora. Možete računati da ćemo nastaviti da radimo istim intenzitetom kako bi prevazišli sve izazove i iskoristili našu šansu - kazao je Spajić.

Istaknuto je i da će EU nastaviti da pruža jaku podršku Crnoj Gori i u ekspertskom smislu, kako bi se što efikasnije spremila za članstvo.

Jedna od tema bila je i Plan rasta, koji će omogućiti i bržu ekonomsku konvergenciju Crne Gore, sa jasnim ciljem dostizanja nivoa nekih EU zemalja i u tom smislu.

Naglašeno je i da će jačanje regionalne saradnje biti u fokusu u narednom periodu.

Na sastanku su učestvovali ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, šef misije Crne Gore pri EU Petar Marković.

Spajić: Crna Gora bliža članstvu u EU nego ikad prije

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 09:15