Milojko Spajić / - GOV.ME
06/04/2024 u 14:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić za japanske novine: Radiću na otvaranju ambasade u Tokiju

Crna Gora može mnogo toga da nauči od Japana, a posebno u dijelu korišćenja modernih tehnologija, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić u intervjuu za Jomiuru Šinbun (Yomiuri Shinbun).

Spajić je istakao da visoko cijeni saobraćajnu infrastrukturu u Japanu, kao i način na koji urađena dekarbonizacija energetskog sektora. Pored toga konstatovao je vrlo uspješne metode upravljanja otpadom zbog čega želi da se uspostavi saradnja sa japanskim kompanijama kako bi nove tehnologije stigle u Crnu Goru.

- U tom kontekstu je otvaranje ambasade u Tokiju važno, pa je premijer rekao za Jomiuri Šinbun da će se raditi na njenom otvaranju u najskorijem roku, navodi se u saopštenju Vlade.

image

Spajić za japanske novine

- VLADA CRNE GORE

U intervju je naglasio i važnost realizacije ideje otvaranja „Montenegro biznis distrikta“ koji bi se nalazio na lokaciji između centra Podgorice i aerodroma. Premijer je, poredeći distrikt sa Marunoučijem (Marunouchi - distrikt u Tokiju gdje se nalaze predstavništva velikog broja vodećih japanskih i stranih kompanija), istakao da je cilj privlačenje investicija međunarodnih kompanija od kojih se očekuje da u Crnoj Gori otvore svoja predstavništva za Balkan i Evropu. 

U završnom dijelu razgovarano je i o uticaju Crne Gore, kao NATO članice, na stabilnost regiona, a predsjednik Vlade je zaključio da bi naša zemlja mogla odigrati važnu ulogu na tom polju za Zapadni Balkan, jer ima odlične odnose sa svim susjedima.

Kako se dodaje, Spajić je diplomirao na ekonomskom fakultetu Univerziteta Saitama, zbog čega je njegov dolazak na čelo Vlade pobudio veliko interesovanje među japanskim medijima, a prvi intervju dao je za jednu od najtiražnijih dnevnih novina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:18