Njemačka okreće leđa Evropskoj uniji / - FOTO: EPA
18/01/2023 u 09:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje ZB Zaracina u posjeti Crnoj Gori

U ovim geopolitički i ekonomski zahtjevnim vremenima, Njemačka, kao članica EU, ostaje posvećena opredjeljenju Crne Gore da se pridruži Evropskoj uniji i snažno podržava evroatlatsku orijentaciju Crne Gore

Moja posjeta Crnoj Gori ima za cilj da zajedno pogledamo u budućnost. Zato želim da stupim u intenzivan dijalog neposredno sa poslanicima, političkim strankama i donosiocima odluka, a takođe i sa stručnjacima iz civilnog društva, kazao je Manuela Zaracina, sprecijalni  izaslanik Vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana.

- U ovim geopolitički i ekonomski zahtjevnim vremenima, Njemačka, kao članica Evropske unije, ostaje posvećena opredjeljenju Crne Gore da se pridruži Evropskoj uniji i snažno podržava evroatlatsku orijentaciju Crne Gore - kaže Zaracin.

Međutim, istovremeno, vrlo je zabrinut zbog prolongiranja političke i ustavne krize i poteškoća koje imaju politički akteri u njenom prevazilaženju.

- Mogu samo opet da ponovim da je funkcionalan Ustavni sud od izuzetne važnosti za demokratiju i vladavinu prava u Crnoj Gori. Na Skupštini Crne Gore je da izborom sudija za mjesta za koja je raspisan konkurs što prije povrati funkcionalnost tog suda kako bi se osiguralo efikasno pravosuđe. Bez funkcionalnog Ustavnog suda pravosuđe Crne Gore ostaj paralizovano i vladavina prava duboko oslabljena. Zato hitno pozivam sve stranke zastupljene u Skupštini da demonstriraju političku zrelost i da konstruktivno pristupe uspostavljanju dogovora najkasnije do početka februara 2023. godine - kaže Zaracin.

Ističe da političke stranke u Crnoj Gori sada trebaju da radi dobrobiti budućnosti Crne Gore stave po strani dnevnopolitičke interese i lične ambicije i da prevaziđu ovu krizu. Uspjeh ili neuspjeh razvoja Crne Gore i njene demokratije zavisi od njihovog postupanja. Velika većina građana Crne Gore želi da se njihova domovina pridruži Evropskoj uniji. Trenutna politička i ustavna kriza predstavlja ozbiljnu prijetnju za ostvarivanje tog cilja, kazao je sprecijalni  izaslanik Vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 17:00