/ - FOTO: SA SASTANKA
16/02/2024 u 14:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stjepović - Gandel: Dinamična politčka komunikacija potvrda dobrog razumijevanja

Sagovornici su saglasni da bilansi razmjene ekonomske saradnja Crne Gore i Slovačke ne prate dobre diplomatske odnose

Dinamična politčka komunikacija dvije prijateljske države sa bogatom tradicijom međudržavnih odnosa, posebno od obnove crnogorske državnosti, potvrda je dobrog razumijevanja i snažnog partnerstva u različitim međunarodnim formatima.

To je zajednička je ocjena sa sastanka predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duška Stjepovića i ambasadora Slovačke Republike u Crnoj Gori  Borisa Gandela.

Stjepović je izrazio uvjerenje da su dosadašnji postignuti rezultati 28. saziva Skupštine i Vlade Crne Gore u aktuelnim reformskim procesima, ključni za dalje snaženje demokratskih institucija i vladavine prava u našoj zemlji.

Upravo jasna vizija i opredijeljenost, ne samo političkih lidera, već i crnogorske javnosti, kada je u pitanju pristupanje naše države Evropskoj uniji, oslikava stremljenja aktuelne većine da je standard građana apsolutni prioritet, naglasio je Stjepović.

- Kvalitetni multilaterlani i bilateralni odnosi mogu biti dodatno stimulisani parlamentarnom diplomatijim, koja predstavlja veoma praktičan mehanizam za snaženje dijaloga na nivou predstavničkih tijela, kroz jedinstven mehanizam grupa prijateljstva - zaključio je Stjepović.

Ambasador Slovačke  Boris Gandel naglasio je da primjeri dobre prakse Crne Gore u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom i njena perspektiva kao izvjesno naredne članice EU, predstavljaju inspiraciju i zamah ostalim državama Zapadnog Balkana da snažno nastave progres u procesu pristupnja zajednici evropskih naroda, bez kojih EU ne može biti bezbjedna, ujedinjena i kompletna.

- Kontuinuirana posvećenost tekućeg skupštinskog saziva prepoznata je kao iskreno zalaganje ubrzanju procesa prisupanja EU - naglasio je Gandel, dodavši da Crna Gora, kao i do sada, može računati na otvorenu političku i ekspertsku podršku Slovačke u nastavku njene evropske perspektive.

Sagovornici su saglasni da bilansi razmjene ekonomske saradnja Crne Gore i Slovačke ne prate dobre diplomatske odnose, te da podsticaj za snaženje privrednog djelovanja u konačnom ilustruje međusobno jasno iskazanu spremnost za nastavkom jačanja sveukune saradnje, prije svega na zadovoljstvo dva naroda.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 14:00