Ковач, Лундберг / - фото: Министарство правде
27/05/2022 u 18:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ковач: Охрабрићемо институције да открију истину о догађајима који су десили на простору бивше Југославије

Лундберг jе нагласио jе да jе суочавање с прошлошћу важно за даљи напредак Црне Горе, похваливши иступ министра Ковача и његових колеге из Владе на мемориjалном скупу у Херцег Новом

Представници тима Уjедињених нациjа на челу са резидентним координатором УН у Црноj Гори Питером Лундбергом, посjетила jе данас министра правде Марка Ковача, у циљу даљег jачања сарадње, саопштено је из Министарства правде.

Лундберг jе на самом почетку честитао министру Ковачу на именовању и нагласио jе да jе суочавање с прошлошћу важно за даљи напредак Црне Горе, похваливши иступ министра Ковача и његових колеге из Владе на мемориjалном скупу у Херцег Новом приликом обиљежавања 30 година од депортациjе босанско-херцеговачких избjеглица из Црне Горе.

- Jако ми jе жао што говоримо о ситуациjи у друштву гдjе jе похвално да министар присуствуjе догађаjу коjи би требао представљати исказ основних цивилизациjских вриjедности - истакао jе Ковач.

Том приликом jе информисао саговорнике и о измjенама Закона о кривичном поступку.

- Упркос томе што Министарство правде ниjе репресивни орган, охрабриваћемо надлежне институциjе да раде на открићу цjелокупне истине у догађаjима коjи су се десили на просторима бивше Jугославиjе - казао jе.

Резидентни координатор jе честитао на конструктивном ангажману делегациjе Владе Црне Горе, предвођене државним секретаром Боjаном Божовићем, на сjедници Комитета против тортуре одржаноj недавно у Женеви.

- Важно је даље унапређења затворских услова као и услова за положаj малољетника у сукобу са законом, нагласио је Лундберг.

Такође jе исказао очекивање за унапређење статуса Заштитника људских права и слобода.

Министар се сагласио и подвукао значаj сарадње са свим организациjама УН у земљи, додаjући да jе Министарство привржено остварењу свих зацртаних циљева коjи су везани за остварење мjерила у односу на приступање ЕУ уз посебан акценат на долазеће промjене унутар нормативног оквира али и при спровођењу праксе.

Михела Телатин, представница УНОПСа у Црноj Гори, нагласила jе да њена агенциjа може обезбиjедити подршку при набавкама и инфраструктурним улагањима у црногорско правосуђе.

Ковач jе исказао захвалност на изузетно вриjедним донациjама и важном проjекту “Унапрjеђење ефикасности правосуђа” између УНОПС-а и Директората за информационо-комуникационе технологиjе правосуђа и безбjедност података. Оваj проjекат jе усмjерен на Систем пословне интелигенциjе правосуђа и има за циљ добиjање квалитетне правосудне статистике сходно ЦЕПЕJ индикаторима и потребама правосудних институциjа.

Вршитељка дужности шефа представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори, Сабина Жунић похвалила jе напредак Министарства у области реформе малољетничког правосуђа те jе нагласила да jе потребно уложити додатне напоре да се стандарди правосуђа по мjери дjетета и приступа дjеце правди примjењуjу у свим правосудним поступцима, укључуjући  све кривичне, грађанско-правне и прекршаjне поступке у коjима учествуjу дjеца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 04:39