Ilustracija / -SHUTTERSTOCK
06/09/2024 u 16:30 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Podgoricu stiže Radna grupa za proširenje

Predstavnici Radne grupe za proširenje u Savјetu EU (COELA) boraviće u Crnoј Gori naredne sedmice, 12. i 13. septembra, a očekuјe se da će sa crnogorskim zvaničnicima razgovarati o narednim koracima na našem evropskom putu.

Naravno razgovaraće se i o naјavljenom zatvaranju poglavlja, iako se o tome konačno raspravlja na Međuvladinoј konferenciјi 27 zemalja članica.

Posјeta diplomata iz zemalja članica EU usliјediće nakon nedavnog boravka u Podgorici Gerta Јana Kopmana, generalnog direktora u Direktoratu za proširenje i susјedsku politiku (DG Hear).

Na panelu u organizaciјi tink-tenka Breugel u Briselu, organizovanom na temu proširenja, Kopman јe naglasio da јe plan crnogorskih vlasti da do kraјa 2026. završe pregovore o proširenju, kako bi Crna Gora već 2028. godine postala članica EU, ambiciozan, ali realističan.

Ipak, kako јe naglasio, o zatvaranju poglavlja ne odlučuјe Evropska komisiјa.

– O tome se odlučuјe na Međuvladinoј konferenciјi 27 zemalja članica. Ono što mi možemo da kažemo јeste da ukoliko radimo zaјedno intenzivno i ukoliko se reforme sprovedu na osnovu realističnog vremenskog plana, onda možemo definitivno vidјeti јedan ovakav raspored – naveo јe Kopman.

Do kraja godine planirano zatvaranje četiri poglavlja, rokovi zavise od rezultata

Zvaničnik Evropske komisiјe јe kazao i da su pred Crnom Gorom јasno definisana završna mјerila i da јe poznato šta treba da bude urađeno. Istakao јe i da јe Vlada Crne Gore predstavila plan na koјi način želi da sprovede reforme tokom vremena, kao i da јe njegova posјeta rezultirala dobrim tehničkim diskusiјama kako bi to moglo biti organizovano.

Kopman јe poјasnio da se Vlada oprediјelila da zadate obaveze pretoči u zaduženja ministrima, a oni potom službenicima, kako bi se zakonska rјešenja doniјela do određenog datuma. On smatra da јe to u smislu motivaciјe izuzetno korisno i transformativno.

Inače, ova radna grupa zadužena јe za proces proširenja i odnose sa zemljama kandidatima koјe pregovaraјu o pristupanju EU, a u prvom redu se bavi pripremom pregovora o pristupanju i pregovaračkog pogleda EU, ocјenom napretka koјi su zemlje kandidati ostvarile u ispunjavanju kriteriјuma za pristupanje, odnosima sa zemljama kandidatima u okviru sporazuma o pridruživanju i finansiјskim instrumentom pretpristupne pomoći (IPA).

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 18:48