Бирачка мјеста отворена до 20 часова / Дан
27/03/2022 u 06:22 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Улцињу и Беранама данас локални избори: Борба за српске и албанске гласове важнија од нове владе

Због ових избора, формирање мањинске владе је стављено на чекање, а сасвим је јасно да су они довели и до правог политичког рата неких конституената будуће владе као што су ГП УРА и СНП са оним који треба да им подрже Владу у Скупштини, то јест са ДПС-ом

Сви политички чиниоци у Црној Гори слажу се да данашњи локални избори у Беранама и Улцињу имају изузетан значај јер ће, након неколико турбулентних мјесеци и најаве формирања мањинске владе која је у потпуности уздрмала политичку стабилност, показати тренутни рејтинг политичких странака, можда и прецизније него да се ради о парламентарним изборима.

Због ових избора, формирање мањинске владе је стављено на чекање, а сасвим је јасно да су они довели и до правог политичког рата неких конституената будуће владе као што су ГП УРА и Социјалистичка народна партија са оним који треба да им подрже Владу у Скупштини, то јест са Демократском партијом социјалиста.

Сасвим је јасно да се, и поред честог помињања грађанске Црне Горе и сталног понављања приче о мултинационалној и мултиетничкој држави која је близу Европске уније, разбуктала борба за српске гласове у Беранама и албанске у Улцињу. У посљедњим данима кампање то је посебно дошло до изражаја, и то из више разлога, а један од значајнијих је, поред потребе за самим гласовима, и то што је процијењено да се грађанима мора доказати да ГП УРА и СНП не враћају ДПС на власт на државном нивоу.

Социјалистичка народна партија, која је власт у Беранама, након позитивног одговора на позив Дритана Абазовића да уђу у мањинску владу, отворила је политички фронт и са бившим партнерима, прије свих са Демократским фронтом и Демократама, али и са неким мањим просрпским партијама, што је, уз интензивну свађу са ДПС-ом, довело до политичког усијања у Беранама. Јасно је да српски гласови одлучују ко ће бити власт у том граду у наредном четворогодишњем периоду. Интересантно је да је СНП био на мети свих политичких такмаца, а највише је критикован због уласка у мањинску владу.

Сама чињеница да су мањине стално наглашавале да је добро што је мандатар припадник мање бројног народа, иако је он сам увијек истицао своју недвосмислену грађанску оријентацију, као и то што је Улцињанин, довело је до значајних преливања бирача у нашој најјужнијој општини. У претходном четворогодишњем периоду на власти у Улцињу била је Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића са мањим коалиционим партнерима. Из Абазовићеве партије тврде да је томе сада дошао крај.

Ови избори ће имати још једну важну реперкусију. Наиме, биће занимљиво видјети како ће се након њих ДПС односити према мањинској влади, што ће понајвише зависити од резултата који остваре. Ако Ђукановићева партија изгуби Улцињ и лоше прође у Беранама, вјероватно ће добро размислити да ли треба да дају подршку мањинској влади. Тако је то у политици

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 19:36