Са једног од бирачких мјеста у Петњици, 5. децембра / -Д.Ј.
19/12/2021 u 10:33 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уставни суд поништио рјешење ДИК: Поново ће се гласати у МЗ Радманци у Петњици

МЗ Радманци важи за једно од већих бирачких мjеста у Петњици, са око 500 бирача, а из СПП-а и СНП-а су тражили понављање избора тврдећи да jе дошло до повреде Правилника о гласању, односно до непоклапања броjа гласачких листића и броjа купона

На бирачком мјесту Мјесна заједница Радманци у Петњици биће поновљено гласање, с обзиром на то да је Уставни суд Црне Горе укинуо рjешење Државне изборне комисиjе (ДИК) коjим jе био одбиjен приговор Странке правде и помирења (СПП) и Социjалистичке народне партиjе (СНП) за понављање гласања на том бирачком мjесту.

Избори у Петњици одржани су 5. децембра, кад и избори у још двије црногорске општине Мојковцу и на Цетињу, али у та два града нису забиљежене неправилности. У Петњици је Демократска партиjа социjалиста освоjила 17 одборничких мjеста, Бошњачка странка шест, СПП три, Социjалдемократе и Демократе по два, Социjалдемократска партиjа jедан, док jе СНП остао без мандата.

СПП и СНП су након пар дана од избора тражили од Општинске изборне комисије (ОИК) Петњица понављање гласања на том бирачком мjесту, коjе важи за веће у Петњици, са око 500 бирача, тврдећи да jе дошло до повреде Правилника о гласању, односно до непоклапања броjа гласачких листића и броjа купона. СНП-у је недостајало свега пар гласова за осваjање одборничког мандата.

СНП тражи обједињавање избора у 14 општина

Посланици Социjалистичке народне партиjе (СНП) подниjели су у скупштинску процедуру предлог закона о допунама Закона о локалноj самоуправи, како би предуприједили предсjедника државе Мила Ђукановића да распише локалне изборе у Улцињу, Беранама и jош 12 општина ове године, односно, како им се не би поновила иста ситуација са недавно одржаним изборима у Мојковцу, Петњици и на Цетињу јер су процедуру "одлагања" избора започели кад су избори већ били расписани.

Усваjање закона у Скупштини би Ђукановића обавезало да изборе закаже у маjу наредне године.

Предлог, који су у скупштинску процедуру прије пар дана подниjели посланици СНП-а Владимир Jоковић, Даниjела Ђуровић, Драган Ивановић, Драган Вукић и Милосава Пауновић, предвиђа да се први наредни избори за одборнике у скупштинама општина Улцињ и Беране одрже истовремено са редовним изборима за одборнике у Скупштини Главног града Подгорица, Скупштини општине Голубовци – општине у оквиру Главног града и скупштинама општина Бар, Биjело Поље, Даниловград, Колашин, Плав, Плужине, Пљевља, Рожаjе, Жабљак и Шавник.

Тиме би се одборницима у скупштинама општина Улцињ и Беране мандат продужио до маjа наредне године, кад би се и одржали сви избори.

Ипак, ОИК Петњица је на сједници 9. децембра, на коjоj jе, од укупно 10 чланова, присуствовало 9 и њих пет гласало "за" док су четири била против, донијела рjешење о одбиjању приговора, што су СПП и СНП оспоравали, тврдећи да се жалба мора прихватити, jер Комисиjа може да ради и одлучуjе ако jе на сjедници присутно више од половине укупног броjа чланова, а да одлуке доноси већином гласова пристуних чланова.

Након што је и ДИК одбио приговор на одлуку ОИК-а позиваjући се на члан 21 Закона о избору одборника и посланика, коjим jе прописано да органи за спровођење избора одлучуjу већином гласова своjих чланова, а не већином гласова присутних, о свему је одлучивао Уставни суд који је у коначном јуче укинуо рjешење ДИК-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:15