фото: Срђан Бољевић / - фото: Срђан Бољевић
21/01/2022 u 18:14 h
Ana Gajević, Biljana Brašnjo, Dragan Stojanović, Milovan Novović, Vitomir ŠpanjevićAna Gajević, Biljana Brašnjo, Dragan Stojanović, Milovan Novović, Vitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО/ВИДЕО) Грађани прошетали до зграде РТЦГ; Абазовић: Неће бити издаје, придружићу се вама кад будем могао

Није познато ко је организатор протеста, а поруке су сличне као и претходних вечери. Грађани оптужују Јоковића и Абазовића за издају и поручују да протести нису политички

Широм Црне Горе се и вечерас одржавају протести због најаве изгласавања неповјерења влади. Протести су се одржали  у Беранама, Подгорици, Никшићу, Жабљаку, Колашину, Пљевљима, Будви и Бару.

Није познато ко је организатор протеста, а са ранијих протеста је поручено да је смјена Владе издаја воље грађана.

Протести уживо: 

Подгорица​

Грађани су блокирали булевар Станка Драгојевића, а преко Блажовог моста кренули су ка РТЦГ, гдје вечерас гостује вицепремијер Дритан Абазовић.

image

фото: Срђан Бољевић

- фото: Срђан Бољевић

Окупљени пјевају и "Изађи мала". Око зграде телевизије Црне Горе су окупљене полицијске снаге. Вицепремијер им се обратио и поручио да никакве издаје неће бити и да ће бити сачувана изборна воља грађана. 

- Придружићу се вама кад будем имао времена - додао је.

image

фото: ДАН

- фото: ДАН
image

фото: Срђан Бољевић

- фото: Срђан Бољевић

​Протестни скуп у главном граду почео је у 19 сати. Веско Пејак и Алтернативе је нагласио да су СНП и УРА сами себе угасити. 

 

- Тај ко први изда биће проглашен за издајника, они који потом буду дизали руке они ће бити мањи издајници - нагласио је он.

Број окупљених је већи него претходних дана, а на скупу је и посланик Демократа Данило Шарановић.

 - Данас сте видјели предата је иницијатива за смјену предсједника Скупштине Алексе Бечића и исто онако као што су наше колеге повукли иницијативу за изгласавање неповјерења, сада је јасно да се ради да УРА и СНП обезбјеђују већину за ову смјену - оцијенио је Шарановић.

Како је истакао, сваки од 81 посланика мора да разумије да иза сваког стоји 5.500 гласова грађана.

- Знамо на којим смо платформама добили то повјерење. Знамо за шта су гласали они грађани који су дали гласове 41 посланику сада већ бивше парламентарне већине. Ми треба да вратимо мандат грађанима и да идемо на изборе, па нек свако одлучи ђе је коме мјесто - увјерава он.

На протесту је и посланик Праве Марко Милачић који је оцијенио да је потврђено да овдје није у питању повјење влади, него очување изборне воље грађана.

- Морају све здраве снаге које не ћуте и буне се против ове издаје да се заједно са грађанима побуне против овога. Ово је озбиљнија ствар од литија, јер сад се оне издају. Ми сада бранимо оно што је митрополитов легат. Сада издају наши, нас Ђукановић није издао никад, јер је он политички непријатељ. Ова издаја пријети да дестабилише Црну Гору - нагласио је Милачић.

Поручио је да је овдје дошао као грађанин, и да ове људе овдје нико није окупио.

Поново се чују повици: "Узео си паре Дритане", "Врати Милу паре Дритане".

image

фото: ДАН

- фото: ДАН
image

фото: ДАН

- фото: ДАН

Позивају и да се формирају отворене листе па ће видјети гдје је ко.

Блокиран је саобраћај у овом дијелу града.

Никшић

Протест у овом граду почео је у 18 сати на Тргу Шака Петровића, oдакле су и кренули у шетњу. Протестанти, као и ранијих вечери говоре: "узео си паре Дритане" и "уа лопови".

image

фото: Биљана Брашњо

- фото: Биљана Брашњо

Колону у Никшићу предводе представници Демократа Никшић и покрета "Не дамо Никшић". Окупило се неколико стотина грађана.

Момчило Вукосављевић из Михољског збора поручио је да је Црна Гора 30. августа рекла "не" Ђукановићевом режиму.

- Предлог УРА о формирању мањинске владе је директно прекрајање изборне воље. Поручио бих Јоковићу и Абазовићу да се не не играју са овим народом који је 30 година проливао крв да би добио слободу. Не представљамо политичку партију нити подржавамо ову владу, овдје смо изашли као грађано који желе слободу - казао је Вукосављевић.

Никола Вукотић из покрета "Не дамо Никшић" поручио је Никшићанима да се са изборном вољом неће нико играти, ни у граду ни у држави.

- Нек размисле ови кад гласају, овај народ се не купује и не продаје се његова воља. Са овим народом нема игре, бранићемо устав и изборну вољу и на улицама - навео је он.

Предсједник СО Никшић Немања Вуковић рекао је да због очувања изборне воље грађана и издаје која се спрема у Подгорици се десило ово окупљање. Позвао је да окупљање протекне мирно без инцидената.

- Поновио бих став од синоћ - овдје нисмо да бисмо бранили Владу или било ког политичара, већ да бисмо бранили дјечје додатке, веће плате, веће пензије, накнаде за мајке.. Овдје смо да бисмо бранили устав, изборну вољуи слободу коју смо одбранили 30. августа - напоменуо је он.

Са протеста је поручено да ће сјутра информисати јавност о сатници и локацији новог окупљања.

Беране

Грађани су се окупили у 18 сати испред Општине Беране, упркос ниским температурама. Из Берана је поручено да ово нису политички скупови, него су се овдје окупили грађани који желе праведну државу.

- Ја говорим у име своје породице, понуђеној превари и издаји кажем не - поручио је један од окуљених грађана.

image

Беране онлајн

- Беране онлајн
скупа.

Грађани су цитирали Његоша и стихове: "Тврд је орах воћка чудновата, не сломи га, ал зубе поломи.

Поручили су да ће сјутра бити на истом мјесту у исто вријеме. Поново су прозвали и Драгослава Шћекића.

- Влада каква год да је, боља је од свих ранијих. Таман кад смо осјетили бољитак, они су нас прекинули у томе. Сви у СНП-у треба да напусте и да траже оставке врха који нам је ово урадио - поручено је са скупа.

Скуп у Беранама трајао је пола сата.

Жабљак

Четрдесетак Жабљачана и вечерас се окупило на главном градском тргу исказујући свој протест поводом актуелне политичке ситуације, противећи се иницијативи за формирање мањинске владе.

На кратко блокирали су саобраћај.

- Оно што је основ свега је да питамо чланове локалног СНП-а да ли се они слажу са одлуком њиховог предсједништва да изиграју изборну вољу. Овим им је бачена рукавица и они морају на ово одговорити прије понедјељка - казао је Милисав Вуковић, активиста из редова локалних Демократа, обраћајући се окупљенима.

Грађани су потом прошетали главном градском улицом, а потом се разишли. Скуп је протекао мирно.

image

Vitomir Španjević

Vitomir Španjević

Бар

Група грађана окупили се и вечерас испред Општине Бар

-Нисам вјеровао да ћемо након  нешто више од годину дана бити на протестима што се политике тиче. Мислио сам да је то иза нас, да смо јаки и чврсти, са  том  енергијом  која је промјенила оно чудо након 30 година. Не желим да вјерујем да ће се десити то што се планира, да ће они људи са којима смо руку под руку урадили што смо  урадили, борили се и отворили  врата слободи. Тек смо требали да радимо, посебно након усвајања закона уочи Нове године.  Када смо требали да кренемо и радимо, осјетимо напредак, неко је одлучио да то прекине. А, то су наши другови - казао је испред Демократа Драган Туфегџић, и додао:

- Нисам то могао очекивати  посебно не од Дритана Абазовића. Политика је чудо, али човјек не може рећи у политици је све дозвољено. Није све дозвољено у политици. Има још времена да се неко врати и каже нећу ово да радим са Гвозденовићем (Бранимиром). Бечић је показао како се враћа понос парламенту. Нисмо ми везани за функције.

image

foto: Dragan Stojanović

- FOTO: DRAGAN STOJANOVIć

Међу окупљеним грађанима било је и чланова СНП-а.

Бијело Поље

-Ја сам против мијењања изборне воље грађана. То не приличи ни поштеном човјеку, нити поштеној партији, Мислим да ће превагнути једна паметна идеја, ако већ треба, нека буду избори. У понедељак имамо сједницу Главног одбора. Изборна воља се не може тако лако прекрајати. Не лако,  него никако, казао је Бранко Булатовић из СНП-а за кога је неозбиљна прича да их подржава ДПС.

Грађани  кажу да су се окупили спонтано. Протест је протекао без инцидената, а грађани су најавили да ће се окупити и сјутра вече испред зграде Општине.

Угрожени часt, слобода и достојанство

На градском тргу у Бијелом Пољу вечерас се спонтано окупило неколико десетина грађана, који су исказали свој протест због свих дешавања која су последњих дана актуелни на политичкој сцени. Изразили су једнодушно незадовољство намјерама да се формира мањинска Влада.

-На парламентарним изборима последњим смо послали ДПС у политичку прошлост и зато све треба урадити да се сачува тада извојевана коначно слобода. Ја сам човјек из народа, нијесам политички активан, нити сам члан неке политичке партије. Само желим да кажем да смо сви дужни, без обзира на вјерску, националну и политичку припадност да дигнемо глас кад су угрожени истина, част, слобода и достојанство нашег народа и државе-казао је Данило Благојевић.

Он је додао обраћајући сесуграђанима да ,,часни народ неће дозволити да се јаве нови Пајовићи и издајници и да ће ово бити последњи покушај политичке корупције у Црној Гори''.

-То нећемо дозволити као слободни грађани, јер смо то дужни нашим прецима који су се борили да ми будемо слободни и дужни смо да будемо њихови достојанствени наследници. Дужни смо и нашој дјеци, дужни смо будућим покољењима, да нас не препознају као земљу у којој је главна дјелатност шверц кокаина  и цигарета. Томе се мора стати на крај.

Поред изборне воље и слободе које бранимо, ми са овога мјеста бранимо и стандард наших најугроженијих  грађана,казао је он.

-Наша Влада коју покушавају да оборе квази политичке структуре и издајници, изгласала је низ мјера које воде бољем животу. Овога мјесеца треба да примимо дупло веће минималне плате, просјечна плата је скочила, уведени дечји додаци, накнаде се дају за мајке, бесплатни су уџбеници, повећане пензије...То морамо да цијенимо и зато нећемо дати да нам то те квази политичке структуре сруше и ударе на наше достојанство –казао је Благојевић.

На крају је казао да народ неће дозволити да ДПС криминална хоботница се више врати на политичку сцену и утиче на судбине.

-Спонтано смо се окупили, ово је народни скуп слободноумних грађана. Десио се овдје народ-закључио је Благојевић.

Видео из Подгорице: Лазар Ружић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 06:43