Nikolić i Živković / - FB DPS/SCREENSHOT
28/12/2022 u 13:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Živković: Izglasavanje izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi urušavanje ustavnog poretka

Smijenjenog peremijera ne zabrinjava što se Crna Gora nalazi van evropskih tokova. Kolovođa čitavog ovog procesa je Demokratski front, ocijenio je on

Crna Gora se nalazi u stanju potpunog bezvlašća a to je produkt rada entievropske parlamentarne većine, naveo je šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković na današnjoj pres konferenciji u holu Skupštine.

On se osvrnuo na usvajanje amandmana na Zakon o lokalnoj samoupravi, uz ocjenu da je to očigledna namjera nelegitimne parlamentarne većine da rade protiv Ustava i Zakona.

- Ne čudi sinoćnje izglasavanje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, to je nastavak urušavanja ustavnog poretka Crne Gore. Definitivno to se očitava i kroz izjave smijenjenog premijera. Smijenjenog peremijera ne zabrinjava što se Crna Gora nalazi van evropskih tokova. Kolovođa čitavog ovog procesa je Demokratski front. Naravno da njih ne zabrinjava što će Crna Gora skrenuti sa evropskog puta, naveo je Živković.

Istakao je da je jedino rješenje za izlazak iz krize je izbor četiri sudije Ustavnog suda i ortghanizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

- Ova parlamentarna većina radi suprotno interesima 75 odsto interesa građana Crne Gore koji žele članstvo u EU. Na Kolegijumu Skupštine dogovorili smo da se što prije dogovori metodologiju izbora četiri sudije Ustavnog suda. Jedan od četiri kandidata biće iz reda manje zastupljenog naroda, o svemu ostalom moramo razgovarati. Dogovorili smo da konsultativna saslušanja ne traju dugo kako bi imali što prije funkcionalan Ustavni sud, kazao je Živković.

Naveo je da DPS precizno čita "poruke" međunarodne zajednice.

- Jedna od tih poruka je stigla kroz neodržavanje Odbora za stabilizaciju. Ako ne želite da budete dio pravila, možete da izađete, nije problem, a očigledno da ova parlamentarna većina zdušno radi da skrene Crnu Goru sa evropskog puta, kazao je Živković.

Zaključio je da sve što se prethodnih deceniju radilo pašće u vodu ako se nastavi ovakvo postupanje.

- Crna Gora može ući u ozbiljan rizik da se zaustave pregovori za ulazak u EU. U pitanju je izdaja i prodaja nacionalnih interesa, istakao je Živković.

Konferenciju možete i poslušati:

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 04:21