UDRUŽENJE ZA ODGOVRNI I ODRŽIVI RAZVOJ / - FOTO: UZOR
21/10/2024 u 10:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

UZOR: Građanima najviše prija EU uticaj na našu politiku

Veliki procenat građana/ki (43,7 %) smatra da politička situacija u Crnoj Gori ide u pogrešnom smjeru, a kao najozbiljnije probleme prepoznaju slabo političko rukovodstvo i spoljno miješanje u unutrašnju politiku, kazali su iz Udruženja za odgovorni i održivi razvoj (UZOR)

UZOR-ova analiza pod nazivom „Crna Gora: Zona stranog uticaja“, pokazuje da građani/ke Crne Gore najpozitivniji uticaj na politiku u zemlji pripisuju Evropskoj uniji (24,6 %), a najveći negativan uticaj Srbiji (14,2 %).

- S druge strane, podaci našeg istraživanja govore da Srbija ima najveći pozitivan uticaj na privredu Crne Gore (16.3%), a najveći negativan uticaj na privredu Crne Gore ispitanici vide u Rusiji (11.6%), dok  značajan procenat ispitanika (15.4%) smatra da "nijedna" država ili grupa država nema posebno negativan uticaj na našu privredu - dodaju u saopštenju.

Navode da čak 45,3 odsto građana smatra da u Crnoj Gori nemamo fer i slobodne izborne procese, a posebno je alarmantan podatak da gotovo 70 odsto građana vjeruje da je korupcija u Vladi ozbiljan problem.

- Prema mišljenju građana, najvažnije bezbjednosno pitanje s kojim se Crna Gora trenutno suočava, jeste organizovani kriminal, koji je identifikovalo 35.9 odsto ispitanika. Sajber kriminal je na drugom mjestu sa 10.8 odsto, dok su imigracija 7.2 odsto i spoljašnje vojne prijetnje (7 odsto) prepoznati kao ozbiljni potencijalni problemi - dodaju u saopštenju.

Analiza „Crna Gora: Zona stranog uticaja“  je dio projekta koji UZOR sprovodi uz podršku Hanns Seidel fondacije i možete je pronaći na ovom linku.

UZOR: Političke partije nenamjenski troše „ženski novac“ bez pravnih posljedica

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 10:32