UČESNICI OKRUGLOG STOLA / - FOTO: UZOR
22/10/2024 u 16:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

UZOR: Izostaje sistemska reakcija Crne Gore na negativne strane uticaje

Crnogorski zakoni i institucije trenutno nemaju nikakve mehanizme za prevenciju ili suzbijanje negativnih stranih uticaja, zaključeno je na okruglom stolu pod nazivom „Negativni strani uticaj: Da li je Crna Gora lak plijen za velike igrače?“ koji je Udruženje za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) organizovao danas u hotelu CUE.

Programski direktor UZOR-a Marko Pejović naveo je da su Crnu Goru savršenom zonom za negativne strane uticaje učinila i konstantna političko-vjerska previranja, ali i hiperprodukcija onlajn medija koji nemaju nemaju transparentnu vlasničku i uređivačku strukturu, ali imaju jasnu političku agendu.

Regionalni direktor za jugoistočnu Evropu Hanns Seidel fondacije, Dr Klaus Fiesinger, istakao je važnost evropskih integracija kao stabilizirajućeg faktora i borbe protiv antizapadnog uticaja, navodeći da je “EU perspektiva ključna za promovisanje demokratije, vladavine prava i napredak Crne Gore”.

Na panelu,,Između Istoka i Zapada’’ poslanik DPS-a Nikola Rakočević rekao je da pojedini djelovi vlasti koristeći sofisticirane alate blokiraju naš evropski put.

On je, keko je saopšteno iz UZOR-a, pojasnio razliku između uticaja SAD-a i EU, koji je po njegovim riječima ono što smo tražili, dok s druge strane imamo ruski uticaj koji je malignog karaktera.

Istakao je da Srbija može pozitivno uticati na naše privredne aktivnosti, ali je problem kada dođe do političkog uticaja.

Upitan da prokomentariše najavljeni predlog Zakona o agentima stranog uticaja, koji je promovisala koalicija ZBCG, glavni pregovarač sa EU, Predrag Zenović je kazao da je to antievropska inicijativa od koje treba odustati što je prije moguće.

Savjetnik predsjednika Crne Gore Dejan Vukšić komentarišući to što prema istraživanju UZOR-a 43,7 odsto građana smatra da politička situacija ide u pogrešnom smjeru, ističe da su građani očekivali više od borbe protiv organizovanog kriminala – te da je zbog toga njihovo nezadovoljstvo veliko.

UZOR: Građanima najviše prija EU uticaj na našu politiku

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Milena Gvozdenović navela je da izbore u Crnoj Gori sprovodi politizovana administracija, da kampanje obiluju dezinformacijama i da nemamo podatke o transparentnom finansiranju.

Pojašnjava da loši zakoni u Crnoj Gori idu na ruku negativnim finansijskim, političkim i medijskim uticajima te da se uprkos očiglednom miješanju Rusije i Srbije u naše izborne procese Crna Gora ponaša,,kao da nema šta da brani’’.

Događaj je organizovan u partnerstvu sa Hanns Seidel fondacijom, kroz projekat,,Jačanje društvene otpornosti u digitalnoj eri.’’

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 16:01