/ - Фото: СНП
13/04/2022 u 10:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ваг-Ђуровић: СНП спремна да допринесе рјешавању кризе кроз учешће у новој Влади

Социјалистичка народна партија Црне Горе препознаје веома комплексан тренутак у којем се Црна Гора налази као друштво, наводе у саопштењу

Јуче је на иницијативу Мисије ОЕБС-а у Црној Гори одржан састанак између посланице Социјалистичке народне партије Црне Горе и чланице сталне делегације при Парламентарној скупштини ОЕБС-а, Данијеле Ђуровић, и шефице Мисије ОЕБС-а,  Доминик Ваг.

Ваг је упознала посланицу Ђуровић са основним активностима Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, при чему је посебан акценат ставила на реформу безбједносног сектора и полиције, борбу против организованог криминала и трафикинга, подршку медијима кроз професионализацију новинара, јачање капацитета и независности Јавног сервиса, реформу правосудног система и побољшање положаја младих у Црној Гори. 

Посланица Ђуровић је похвалила Мисију ОЕБС-а због великог броја друштвених области којима се бави и којима доприноси својом активном улогом. Као велики проблем потенцирала је говор мржње који је све учесталији у црногорском друштву и чије су најчешће жртве жене из јавног живота Црне Горе. Погоршању ове ситуације, према мишљењу посланице Ђуровић, нарочито је допринијела декриминализација клевете која је спроведена прије неколико година, као и у потпуности нерегулисана област друштвених медија. 

-Социјалистичка народна партија Црне Горе препознаје веома комплексан тренутак у којем се Црна Гора налази као друштво, а у којем се посебно истиче потреба за успостављањем и оснаживањем институција. У том смислу, нарочито је проблематична ситуација са Уставним судом, који ради на ивици кворума и чије нефункционисање у пуном капацитету може озбиљно угрозити интересе државе- наводе у саопштењу из СНП-а.

Додају:"СНП ЦГ је спремна да да адекватан допринос рјешавању тренутне друштвено-политичке кризе кроз учешће у новој Влади, чији ће основни циљеви бити успостављање инсититуција, борба против организованог криминала и корупције, као и дефинисање сета изборних закона. Као грађанска партија препознали смо значај потребе за помирењем у Црној Гори, што смо и преточили у Меморандум о сарадњи који смо потписали са ГП УРА и партијама мањинских народа." 

Ваг је изразила спремност Мисије ОЕБС-а да помогне посланицима и институцијама у припреми нацрта закона из области за које сматрамо да постоји нарочита потреба. Она је, такође, истакла да је Мисија ОЕБС-а спремна да пружи пуну подршку свакој легитимно изабраној Влади Црне Горе у областима којима се ова организација бави. 

Посланица Ђуровић се захвалила госпођи Ваг на интересовању и на посвећености Мисије ОЕБС-а Црној Гори и помоћи коју пружа нашим институцијама, те изразила наду да ћемо убрзо свједочити разрјешењу друштвено-политичке кризе која већ дуже вријеме оптерећује наше грађане, а СНП ће томе, свакако, дати свој максималан допринос.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ОЕБССНП
10. maj 2024 13:07