Milojko Spajić / foto: saša matić
20/08/2024 u 17:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlada: Poslanici da se ponovo izjasne o zakonima koje je Milatović vratio

Vlada, na čijem čelu je premijer Milojko Spajić, je na ponovno odlučivanje Skupštini Crne Gore uputila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o energetici, koje je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović danas vratio parlamentu.

- Vlada je zatražila vanredno zasijedanje Skupstine za 4. septembar u 15 sati, kako bi se poslanici ponovo izjasnili o ova dva zakona- navodi se u saopštenju Vlade.

Podsjećanja radi, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović proglasio je Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora i Zakon o dopuni Zakona o koncesijama. Predsjednik je vratio Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, Zakon o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o energetici.

U odnosu na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uunutrašnjim poslovima, u obrazloženju odluke predsjednik je naveo da je usvojenim Zakonom, pored ostalog, uveden poseban postupak zapošljavanja policijskih službenika bez javnog oglašavanja i bez kadrovskog plana.

Milatović vratio tri zakona Parlamentu: Izglasana zakonska rješenja nastavak loše prakse i politizacije institucija

- Naime, imajući u vidu da usvojenim zakonskim rješenjem kompletnu proceduru izbora policijskih službenika sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova preko komisije koju obrazuje ministar, kojem je ostavljeno faktički diskreciono pravo da donosi odluke o prijemu u radni odnos velikog broja policijskih službenika, a obzirom da su ministri nesumnjivo politički izabrana lica, u tom smislu postoji visok stepen rizika od dodatne politizacije kako navedenog Ministarstva, tako i Policije- stoji u obrazloženju.

Kada je u pitanju Zakon o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, predsjednik Milatović je naveo da se usvojenim izmjenama Zakona, pored ostalog, mijenja način izbora direktora obrazovnih ustanova tako što se predviđa da iste bira i razrješava ministar, umjesto školski odbor, kako je to bilo definisano dosadašnjim zakonskim rješenjem.

- Smatram da se na navedeni način proces izbora direktora dodatno centralizuje, a njegova transparentnost smanjuje, što ga čini ranjivim i podložnim politizaciji. Imajući u vidu da je obrazovni sistem jedan od stubova razvoja našeg društva, mišljenja sam da usvojene izmjene predstavljaju korak unazad u odnosu na važeće rješenje za koje se očekivalo da bude dodatno unaprijeđeno jačanjem postojećeg mehanizma- stoji u obrazloženju upućenom Parlamentu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 05:13