/ - MKM
06/05/2023 u 10:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlaović: Dosta toga urađeno u oblastima kulture i medija

Godinu dana rada Vlade je prilika da se podvuče crta, sumira učinjeno i izdvoji samo dio projekata na kojima smo radili, kazala je ministarka

Ministarstvo kulture i medija u protekloj godinu je izradilo Nacrt Nacionalnog programa razvoja kulture, osnovalo Muzej savremene umjetnosti, povećalo plate kulturnim djelatnicima i privelo kraju izradu Medijske strategije kojom će se utvrditi smjernice razvoja i unapređenja medijskog sektora u državi.

To je saopštila ministarka kulture i medija, Maša Vlaović, u video povodom obilježavanja godinu dana rada 43. Vlade Crne Gore.

“Godinu dana rada Vlade je prilika da se podvuče crta, sumira učinjeno i izdvoji samo dio projekata na kojima smo radili”, kazala je Vlaović.

Vlaović je podsjetila da su u aprilu prošle godine, zatekli resor kulture bez krovnog strateškog dokumenta, Nacionalnog programa razvoja kulture, mnogo nagomilanih problema i brojne uspavane procese koji nijesu imali kapacitet da prepoznaju i ponude brza rješenja.

“Moju administraciju zanimali su i mali i veliki problemi koji opterećuju kulturu i medije i postavljanje sistema tako da može odgovoriti na njih”, istakla je Vlaović.

Poručuje da dosta toga treba da bude urađeno, ali da su protekloj godinu napredovali i da će nastaviti u tom pravcu.

 “Zbog našeg bogatog kulturnog nasljeđa i potencijala, i plana da se što prije pridružimo evropskoj porodici - mi smo u pokretu i nastavljamo da radimo u interesu svih građana i građanki Crne Gore”, zaključila je Vlaović.

PR menadžerka Ministarstva kulture i medija, Hristina Bošković, kazala je da su u širokom, inkluzivnom i transparentnom procesu izradili Nacrt Nacionalnog programa razvoja kulture, petogodišnjeg strateškog dokumenta, kojim se postavljaju zdravi temelji za prevazilaženje problema u kulturi i osnove za njen dalji razvoj.

“Do nedavno bili smo jedina država u regionu koja nije imala Muzej savremene umjetnosti. Prva smo Vlada koja je preduzela konretne korake i osnovala MSU koji vidimo kao razvojnu šansu Crne Gore i Glavnog grada Podgorice i projekat od suštinskog značaja za razvoj crnogorske kulture”, navela je Bošković.

U proteklih godinu, kako je istakla, započeli su sa edukativnim sadržajima u Ministarstvu, a organizovali su predavanja i edukativne radionice, razgovarali i upoznavali se sa procesom osnivanja Muzeja savremene umjetnosti u zemljama regiona.

“Podstičemo razvoj kulture kroz konkurse, čijom realizacijom dajemo snažan impuls za održivost sektora kulture”, poručila je Bošković.

Napomenula je da je MKM do sada, sa oko 1.7 eura, podržalo preko 250 projekata koji se realizuju u svim krajevima Crne Gore, zapošljavaju, stvaraju novu vrijednost i u konačnom čuvaju našu kulturu.

“Potencijal sektora kreativnih industrija bio je prepoznat, ali u stvarnosti sa jako malo politika koje su podržavale njegov razvoj”, kazala je Bošković.

Prema njenim riječima, na samom smo početku afirmacije i stvarne valorizacije sektora kreativnih industrija, MKM ima viziju i posvećenost.

“Kroz multisektorski pristup jačamo ne samo kulturu i umjetnost, već i industriju, turizam, preduzetništvo i digitalnu tehnologiju, a međunarodna saradnju u oblasti kulture unaprijedili smo potpisivanjem brojnih sporazuma i programa saradnje”, navela je Bošković.

Ona je napomenula da su povećali plate zaposlenima u kulturi i time stvorili uslove za poboljšanje njihovog statusa i položaja.

“Nastavljamo da stvaramo uslove i ambijent za strateški razvoj kulture, a za to su nam potrebni zadovoljni i motivisani kulturni djelatnici”, ocijenila je Bošković.

Dodaje i da s posvećeno radili na jačanju i unapređenju normativnog okvira u oblasti medija.

“Privodimo kraju izradu Medijske strategije, strateškog dokumenta kojim će se utvrditi smjernice razvoja i unapređenja medijskog sektora u državi, a pripremili smo i nacrte tri medijska zakona kojima ćemo obezbijediti potpuno usklađivanje sa pravnom tekovinom EU”, zaključila je Bošković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 00:36