Адријан Вуксановић / -Скупштина
23/12/2021 u 16:42 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вуксановић: Неприхватање Меморандума показатељ да појединима договор ниjе интерес

Имамо Владу коjа се наjвише бави сама собом и својим опстанком, а не рjешавањем озбиљних нагомиланих проблема, од којих jе многе и сама креирала, рекао је предсједник Хрватске грађанске иницијативе за "Дан"

Меморандум о сарадњи који су мањинске партиjе потписале са Грађанским покретом УРА и Социјалистичком народном партијом веома је важан документ, који показуjе да Црна Гора има потенциjал за консензус и договор, оцјенио је за "Дан" Адријан Вуксановић, предсједник Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ). Он сматра да сви који нису за тај меморандум тиме показују да су против договора.

– Намjерно истичем риjеч потенциjал Меморандума. Он jе добра платформа на коjем се може градити будућа сарадња. О значаjу Меморандума наjбоље говоре они коjи због њега негодуjу, показуjући да им договор ниjе интерес. Ми смо подржали потписивање Меморандума иако нисмо међу потписницима. Међутим, то нам не сужава видик и ниjе разлог да на исправан начин не перципирамо значаj овог документа – казао је Вуксановић.

”Рjешење видимо у мањинскоj влади или у изборима

Грађански покрет УРА, Социјалистичка народна партија, Савез грађана Цивис и мањинске странке – Бошњачка странка (БС), Албанска алтернатива, Форца и Демократска партија, потписали су прије седам дана меморандум о сарадњи, који је изазвао негодовање дијела партија парламентарне већине. Међутим, како су истакли потписници, меморандум је пакт помирења и стварања стола који ће да пошаље поруку да Црна Гора мора да се понаша другачије.

Вуксановић је додао да у ХГИ схватају да је парламентарни статус у овом деликатном тренутку био критериjум за потписивање споразума.

– Наши програмски принципи су комплементарни са садржаjем Меморандума и ми ћемо са своjе позициjе давати допринос његовоj афирмациjи. Потпуно су разумљива питања jе ли требало да и Хрватска грађанска инициjатива буде позвана приликом потписивања, jер се уочава празнина у недостатку представника Хрвата у Црноj Гори – навео је Вуксановић.

За ову власт су мањине компромитациjа

У овоj влади нема представника националних мањина, а ниjе било ни озбиљних разговора о њиховоj партиципациjи у извршноj власти, казао је Вуксановић.

– Очигледно да су за ову власт мањине компромитациjа. Не зачуђуjе то, ако се узме у обзир да у истоj тоj влади сjеди министарка коjа каже да jе четник. Броjни су примjери коjи нарушаваjу мултинационални и мултивjерски склад, а на што Влада нема адекватну реакциjу, а рекло би се ни вољу да им се супротстави – навео је Вуксановић.

Ипак, како је додао, треба бити обjективан и не третирати све конституенте власти на исти начин.

– Међу њима има и оних коjи би требали и могли да буду брана одређеним ретроградностима. Што су дуже у лошем друштву, кредибилитет им jе мањи, а ситуациjа све тежа, не само за националне заjеднице, већ за све нас – закључио је Вуксановић.

Та празнина jе, како додаје, jош видљивиjа с обзиром на то да ХГИ и у овим, по много чему, отежаваjућим околностима, показуjе несмањену динамику активности како у Црноj Гори, тако и на међународном плану.

– У свему томе неподиjељена подршка коjу имамо од цjелокупног државног врха Републике Хрватске даjе нам додатни мотив за рад и мисиjу коjу вршимо, али и на самом значаjу – истиче Вуксановић.

Коментаришући актуелну политичку кризу и како види њено разрјешење, он је оцијенио да тренутно имамо Владу коjа се наjвише бави сама собом и својим опстанком, а не рjешавањем озбиљних нагомиланих проблема, од које је многе и сама креирала.

– Њени наjвећи критичари су они коjи су дигли руку у Скупштини за њу и дали jоj повjерење. Рjешење видимо у мањинскоj влади или у изборима – рекао је лидер ХГИ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 00:05