Адријан Вуксановић / -Скупштина
04/04/2022 u 13:40 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вуксановић: Неопходно брзо формирати мањинску владу

Важно је да у мањинској влади буду и процрногорске политичке структуре. То би такође био отклон од Kривокапићеве владе, наводи Вуксановић за "Дан"

Мањинска влада је неопходност. Тога су свјесни и најзначајнији актери на нашој сцени. Има и више него довољно разлога за њено формирање. У то нас увјерава вријеме које је иза нас, а које је обиљежено неспособношћу садашње владе. Вјерујем да ћемо ускоро добити нову владу пред којом су захтјевне одлуке, казао је у разговору за "Дан" лидер Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ) Адријан Вуксановић.

Коментаришући то што су блокиране и извршна и законодавна власт, истиче да је такав вид нефункционалности недопустив.

– Сви они који устрајавају на томе су неодговорни према грађанима и у први план им је партијски, а не друштвени интерес. Узалуд су им покушаји да то представе на други начин – казао је наш саговорник.

Поновио је став да је неопходно да и Социјалдемократе (СД) и Социјалдемократска партија (СДП) буду дио нове владе.

– Важно је да у мањинској влади буду и процрногорске политичке структуре. То би такође био отклон од Kривокапићеве владе. Због тога сматрам да поменуте странке треба да имају своје мјесто у Влади која се назире. Оне то заслужују и због људи који их представљају, а који имају већ искуства у раду извршне власти. Потребно је у циљу вишег интереса прекинути са условљавањима и у што ширем консензусу доћи до рјешења. Већ сам казао да би Шеховић био добар предсједник парламента. У принципу подржавамо сваки договор који води ка стабилизацији друштвених прилика – подвлачи Вуксановић.

Неувођењем санкција Русији нарушен углед

Вуксановић наводи да дешавања у Украјини имају утицај, не само на Црну Гору, већ на цијели свијет.

– Ако се може рећи да је ишта позитивно у свему томе је хомогеност и одлучност међународне јавности у осуди безумне агресије на суверену и међународну признату државу. Не постоји рационалан разлог за оправдавање напада на Украјину. Они који то покушавају сврставају се на страни оних који подстичу рат и трагедију. За дивљење је херојски отпор који пружају Украјинци на челу са својим предсједником Зеленским. Једнако тако достојни поштовања су и грађани Русије који се супротстављају агресији на Украјину и при томе су изложени тортури. То што Влада није увела санкције Русији је чињеница која нарушава углед Црне Горе пред цивилизованим свијетом – истиче он.

Вуксановић је истакао да је тренутна политичка ситуација тешка и да је то јасно свима.

– Не треба посебно наглашавати колико дешавања у Украјини додатно дају на тежини и стварају осјећај нелагоде и зебње. Kада узмемо у обзир и да је наша економија угрожена, онда има и те како разлога за бригу – сматра он.

На питање о члановима других партија осумњиченим за корупцију, Вуксановић каже да није на њему нити било ком појединцу да истражује и утврђује коруптивне или било које друге незаконите радње.

– На државним органима је да процесуирају лица која крше закон. Знам да је на јавној сцени Црне Горе популарно бити судија и доносити пресуде прије и умјесто оних који су на то позвани, али нисам никада на тај начин тражио могућност за политичким профитом. Залажем се за нулту стопу толеранције према корупцији, а сходно томе и за јачање институција које ће законски процесуирати такве појаве – закључује Вуксановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 10:13